JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Litiumproducenter bromsar efter prisfall

Två av fyra litiumproducenter i Yichun, Jiangxi, Kina, har valt att stänga ner produktion efter ett prisfall som pågått oavbrutet sedan november. Vid den tiden var det tvärtom en lång prisökning som batteriekosystemet grubblade över.

En lång prisökning på litium avbröts i november. Sedan dess har priset fallit – och tycks vägra sluta falla.

Priset är nu drygt en tredjedel av vad det var vid toppen i november. Men fortfarande sex gånger så högt som under sin mininivå i slutet av 2020.

Provinsen Jiangxi kallas för ”litiumets huvudstad i Asien”. Uppgiften att två av producenterna stoppat sin produktion där kommer från lokalmedia och förmedlas av CNEV Post.

En källa säger till en lokaltidning att åtgärden är ett försök att bromsa prisfallet. Det har fallit varje dag sedan november. De senaste dagarna innan stoppet hade priset fallit med 15 000 kronor per ton per dag.

År 2021 producerade de fyra producenterna i regionen 81 000 ton litiumkarbonat, en dryg fjärdedel av Kinas totala produktion. Den potentiella andelen är ännu större: 40 procent.

Priset låg den 3 april på lite drygt 200 000 RMB/ton - 300 000 kronor. En analytiker spår att det är mycket troligt att det kommer att falla under hälften av det.

Produktionskapaciteten för litiumjonbatterier byggs just nu ut mycket kraftigt. De används i elbilar. Kinesiska företag dominerar batteriekosystemets alla nischer, hela vägen från brytning av råämnen och raffinering till tillverkning av battericeller och till slut återvinning. 

Nyheten handlar enbart om dagsmarknadspriset. Batteritillverkare kan säkra sitt litium till helt andra priser. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)