JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Beställningarna strömmar in till kontraktstillverkarna av elektronik

Kontraktstillverkarna runt om landet har gyllene tider just nu. Företagen bygger ut produktionen och nyanställer personal. Vellinge Elektronik, Elektromekan och Mikromakarna är bara tre av de små elektroniktillverkare som just nu expanderar kraftigt - Under de närmaste två åren skall vi nyanställa upp till 100 personer. Det säger Claes Wretling VD på Vellinge Elektronik i Skåne.



Vellinge behöver 100 anställda till
Målet för Vellinge Elektronik är en trefaldig tillväxt fram till sekelskiftet. Det skulle i så fall innebära en omsättning på cirka 750 miljoner kronor om fyra år. Idag omsätter företaget omkring 260 miljoner och har 180 anställda.

För en dryg månad sedan installerade företaget en ny snabb linje för ytmontering. Och nu ligger företaget i beredskap inför att starta tillverkning av en hel del nya produkter.

- Det är rätt mycket som är på gång nu, säger Claes Wretlind.

Vellinge Elektronik hette tidigare Electrolux Electronics. I våras tog företagsledningen över ägarskapet med hjälp av externa finansiärer bland annat finansmännen Dag Tigerschiöld och Johan Björkman.

De båda finns också med som ägare i företag som Mydata och Axis. Bland Vellinge Elektroniks kunder finns ABB, Axis, Atlas Copco, Electrolux, Getinge och Tetra Pak.



Monterare från Universal


Företaget har investerat omkring 13 miljoner kronor i den nya linjen med monterare från Universal. I linjen finns bland annat en snabb maskin för chipskomponenter samt två maskiner för precisionsmontering av större kapslar och för limning. Screentryckaren är av märket DEK och lödugnen kommer från Soltek.

Den gamla monteringslinjen från Siemens skall säljas på begagnatmarknaden. Kvar blir då en tom golvyta som skall fyllas med...?

- Skriv nu inte att vi skall skaffa en till monteringslinje. Då börjar de ringa igen för att sälja maskiner. Jag har just precis gått igenom den fasen, säger Claes Wretlind.



Räkna med totalkostnad


Tyngdpunkten i tillverkningen ligger på industrielektronik. Det innebär relativt mycket manuellt montage. Är Sverige konkurrenskraftigt när det gäller den typen av tillverkning?

- Det är möjligt att styckepriset blir lägre i Sydostasien. Men ser man till totalkostnaden är vi ofta billigare. Men det beror naturligtvis också på vilken produkt det är frågan om. Exempelvis brandvarnare tillverkar man förmodligen någon annanstans än i Sverige, säger Claes Wretlind som också antyder att en del större elektronikföretag nu flyttar tillverkningen från Asien till Europa.

Större kontraktstillverkare väljer en strategi med flera fabriker. Tillverkningen av nya produkter läggs nära beställarna. Mer mogna produkter görs i låglöneländer, i Sydostasien eller Östeuropa. Är det något för Vellinge Elektronik?

- Jag vet inte. Jag har hittills inte tänkt på den saken. Men Polen ligger ju inte så långt härifrån, säger Claes Wretlind.



35 nyanställda på två månader i Elektromekan
De senaste månaderna har Elektromekan i Årjäng anställt 35 personer. Idag arbetar 200 personer hos kontraktstillverkaren i den värmländska metropolen.

Nyligen installerade företaget sin fjärde ytmonteringslinje och nu är man på väg att öka kapaciteten i de äldre monteringslinjerna, säger produktionschefen Arne Klevestrand.

Elektromekan har ytmonteringsmaskiner från Fuji och Panasonic samt också en hålmonterare från Fuji.

Elektromekans största kund är Ericsson. Elektromekan gör tillbehör för mobiltelfoner, exempelvis batteriladdare.

Elektromekan har helt nyligen bytt ägare Västergyllenkoncernen har köpt företaget från de fem privatpersoner. En av dem är Ulf Augustsson som grundade elektronikdelen av företaget.

Västergyllen är en koncern med tyngdpunkt i trävaru- och trähusbranschen. Electrostatic som tillverkar rökutsugar ingår också i företagsgruppen.

Elektromekan var ursprungligen en tillverkare av precisionsmekanik. Men i mitten på 1980 startade man elektroniktillverkning, vilket nu är den snabbväxande delen av företaget. Men mekanikdelen finns fortfarande kvar i företaget.

- Det är en styrka för elektroniktillverkningen att det finns mekanikavdelning i företaget, menar Arne Klevestrand.



Mikromakarna fördubblar produktionen
Mitt under de berömda Römpää-Viiko i Pajala nyinvigde kommunalrådet Mikromakarnas fabrik. Mikromakarna med 40 anställda är ortens största privata företag.

Mikromakarna har byggt ut för att dubbla sin tillverkningskapacitet med en andra monteringslinje. Nykomlingen i verkstaden är en begagnad Dynaperth 318, samma typ av maskin som står i den första monteringslinjen.

Vid sidan av står en Fuji i reserv. Mikromakarna har också skaffat en ny våglödningsugn med lång förvärmningszon. På det viset kan man löda kort med stora jordplan utan att höja värmen alltför mycket. I takt med att EMC-kraven skärps har jordplanen i mönsterkorten blivit större.

De sista tre åren har Mikromakarna vuxit mycket snabbt och dubblat omsättningen till 40 miljoner. Antalet anställda har vuxit lika snabbt och är nu 42 personer.

Bland produkterna finns bland annat passersystem åt Solid, kassasystem åt AGS Ancker och dataprodukter åt Frontec. Och Mikromakarna skall anställa fler.

- Vårt motto är att växa, säger Bruno Tervaniemi, säljare på företaget.

Mikromakarna har nyligen samlat verksamheten till en enda fabrik. Tidigare hade man även en fabrik i Kalix.

Hur går det då att tillverka elektronik så långt norrut?

- Det är inga större problem. Produkterna är lätta att transportera och kan tillverkas var som helst, menar Bruno Tervaniemi.

- Personalomsättningen är låg. Vi har landets bästa ytmonteringsoperatör, han har hållit på sedan 1984. Det är längre än de flesta.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)