JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 15 augusti 2020 VECKA 33

AVLEDARE

”En hel huggorm”. Så översätts gladeligen ”one full adder” av Googles automatiska översättningsprogram. Vilket ju är rätt på sitt sätt, men galet inom digitaltekniken. Än värre är det att bolag byter namn – ser man inte upp så kan Microchip bli Analog Devices och Micrel översättas med Texas Instruments.

Det var verkligen länge sedan

Persondatorn fyller 30 år i år. GSM och webben 20. 3G, Xbox och Sony Ericsson fyller 10. Tittar man på allt annat som hände då så märks tidens gång tydligt.

Hur svårt kan det vara att berätta vad klockan är? Jo, om man anstränger sig kan det faktiskt vara riktigt svårt. Och om man riktigt anstränger sig så kan man få ihop en väldigt komplicerad klocka. Som ändå visar rätt tid. På sitt sätt. Och det är ju snudd på urkul i vissa kretsar.

Årets Geek får blommor och diplom. Dreamhack prisas av Jönköpings kommun. Språktidningen publicerar en bok om varför det heter ­tonfisk. Och feministtidskriften Bang hyllar nörden i ett helt temanummer. Det är bara att konstatera att Elektroniktidningens läsare är helt rätt i tiden. Äntligen.

Sydkorea sopade banan i SMS-VM

Världsmästerskapen i SMS blev en braksuccé för Sydkorea. Inte nog med att den koreanska mobiljätten LG sponsrade evenemanget, det sydkoreanska laget med Yeong-ho Bae och Mok-min Ha vann guldmedaljen och förstapriset på 100 000 dollar. Men världsrekordet slogs av Pedro Matias från Portugal.

Tequila ger perfekt halvledarsubstrat

Tro’t eller ej, men den mexikanska spritdrycken tequila kan användas för att göra substrat av diamantfilm som kan få halvledande egenskaper om den dopas på rätt sätt. Vem sa att elektronik var en torr vetenskap? En morgon på väg till jobbet köpte Luis Miguel Apatiga med sig en liten flaska billig tequila.

Man kunde tro att högre makt inte behöver hjälp av moderna mänskliga IT-påfund för att kommunicera med fårskocken här i jämmerdalen. Men icke – de kyrkliga samfunden är nutidsanpassade och använder såväl sociala medier som Ipod. Och den okontante kan numera ge kollekt per kreditkort.

Är du trött på allt tal om miljöfarlig elektronik? Och samtidigt sugen på något sött? Då kan kopplingsschemorna på De Elaka och Galna Vetenskapsmännens Laboratorium vara något för dig. Dock går alla komponenter, jag menar godissorter, inte att köpa i Sverige även om det går att komma långt vid lösgodisdisken.

Det finns bara en Elektronikgatan i hela Sverige. Den ligger i Västerås, granne med Kretskortsvägen, Nätverksgatan, Robotvägen och Elmotorgatan. Och i Västra Frölunda i Göteborg finns ett helt kluster av radioinfluerade gatunamn. Men annars är det tunt med elektronikinspirerade gator, vägar och torg i Sverige.

Kan en dator sjunga? Kan flera sjungande datorer bilda en kör? Kan en svensk multiartist samverka med kreatörer på MIT, koppla upp 22 träfigurer till Internet och få det hela betalt av ett stort före detta svenskt spritmärke? Svaret på den sista frågan är ja. Svaret på de två första ligger nog mer i betraktarens ögon. Eller snarare öron.

Svunnen är snart den tid då fotbollsdomare antecknade målskyttar och varningar för hand, och i huvudet höll reda på hur många minuters stopptid som dömts ut. Från och med i år ska sådant hanteras av en liten domardator, utvecklad i Borlänge. Datorn kan dessutom spela in ljud – perfekt för domare som vill styrka vem som sagt vad på planen.

 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)