JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 7 december 2021 VECKA 49
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Världens minsta accelerometer är vad forskare på KTH tagit fram. Den är byggd i grafen, vilket enligt forskarna bäddat för den minimala storleken. I framtiden kan tekniken komma att användas i allt från mobiler till övervakningssystem för hjärt- och kärlsjukdomar samt kroppsnära teknik.

– Grafen är ett mycket lovande tvådimensionellt material för nano-elektromekaniska system, säger Xuge Fan i ett pressmeddelande.

Xuge Fan är forskare vid avdelningen för mikro- och nanosystem på KTH och en av dem som tagit fram den minimala grafenbaserade accelerometern.

Det är en MEMS i nanoskala, vilket kallas NEMS som är kort för nano-elektromekaniska system.

Accelerometern är gjord i grafen. Det har gjort att den kunnat skalas ner rejält, eftersom materialet är nere på atomnivå i tjocklek samtidigt som de elektriska och mekaniska egenskaper är oerhört bra.

– Här har vi lyckats skapa en piezoresistiv NEMS-accelerometer som är mindre än de bästa MEMS-accelerometrarna som finns idag, men med bibehållen finkänslighet, säger Xuge Fan

I framtiden kan tekniken komma att användas i mobiltelefoner för navigation, mobilspel och stegräknare, övervakningssystem för hjärtsjukdomar och i kroppsnära teknik – exempelvis i kläder som kan övervaka människokroppens rörelser.

– Baserat på de undersökningar och jämförelser vi gjort kan vi säga att detta är den minsta inrapporterade accelerometern i världen, säger Xuge Fan i pressmeddelandet.

Här kan du läsa en vetenskaplig artikel om NEMS (länk).

MER LÄSNING: