JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Politiker möter industri och akademi på mässan
Hur ser framtiden ut för svensk elektronik? Och vad behövs för att framtiden ska bli ljusare? De frågorna debatteras på mässan Electronix första dag av en panel med företrädare för politik, näringsliv och högskola. Debatten leds av Elektroniktidningens redaktör Adam Edström.
Bör staten satsa 400 miljoner kronor om året på elektronik? Det föreslog innovationsverket Vinnova i våras i en rapport till näringsdepartementet, se artikel (länk) . De stora satsningarna behövs både för att möta den internationella konkurrensen och för att kompensera för tidigare neddragningar, resonerar verket.

Huruvida statsstöd i den storleksordningen är rätt medicin, och om det över huvud taget är möjligt att åstadkomma sådana prioriteringar är två av frågorna som kommer att diskuteras på paneldebatten på Electronix den 5 september.

Vinnova angav i sin rapport inbyggda system, nanoelektronik och fotonik som tre viktiga områden att satsa på. Är det rätt områden? Och om staten satsar pengar här - kommer näringslivet att möta satsningarna?

Bör staten hjälpa till med finansieringen för små innovativa men sårbara bolag? Eller bör staten hålla sig till att driva högskolor och universitet för att få fram så kompetenta ingenjörer och forskare som möjligt? Frågorna är många och det faktum att debatten äger rum två veckor före valet torde öka intresset ännu mer. I panelen sitter två politiker: riksdagsledamoten och näringsutskottsdelegaten Lars Johansson (s) och riksdagskandidaten och affärsutvecklaren Hans Rothenberg (m).

De möter tre företrädare för näringslivet: Lars TIlly, forskningschef på Ericsson Mobile Platforms, Joakim Anjeby, chef för elektronikproduktion på Saab Ericsson Space samt Mikael Reimers som är vd på startupföretaget Food Radar Systems.

Lars Tilly har tidigare sagt att Ericsson oroas över att antalet duktiga nyutexaminerade civilingenjörer blir allt färre.

- Det är det största hotet, att grundutbildningen på universiteten viker, både i volym och kvalitet, sade han på en konferens i Norrköping i januari i år, se artikel (länk).

Förhoppningsvis får han svar i debatten. Från högskolevärlden deltar professor Stefan Bengtsson från Chalmers, som bland annat basar för mikroteknologilabbet MC2. Därtill kommer Ulf Öhlander från Vinnova som varit delansvarig för verkets nämnda rapport om svensk elektronik.

Debatten leds av Elektroniktidningens redaktör Adam Edström.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)