JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmera M2M i grafiskt verktyg från Norge
Ett grafiskt programspråk med byggblock för M2M. Det lanseras av den norska universitetsavknopparen Bitreactive. Språket är skräddarsytt för M2M-appar – realtidsstyrning av maskiner och kommunikation mellan dem.
Det grafiska språket ska vara så enkelt att förstå att en icke-mjukvaruutvecklare ska kunna hjälpta till att skriva programvaran.

– Om jag som utvecklare ger vanlig källkod till kunden är han rädd för att göra ändringar. Med vårt verktyg vågar han lite mer, säger Frank Alexander Kraemer, teknikchef och en av grundarna.

– En ickeprogrammerare förstår blocken tillräckligt bra för att kunna se fel och för att  kunna kommunicera exakt hur det ska vara.

Ett nyckel för M2M är att det grafiska språket kan beskriva kommunikationsprotokoll. Ickeutvecklare kan se programmets överensstämmelse med de faktiska protokollen, och det blir också möjligt att automatiskt hitta buggar.

– Verktyget kan göra en komplex analys av om byggklotsarna satts samman korrekt, säger Frank Alexander Kraemer.

Bitreactive visar i ett exempel en kommunikationslösning som saknar en buffert för oskickade SMS. Detta synkroniseringsproblem upptäcks automatiskt av utvecklingsverktyget efter en stunds analys.

Bitreactive startade som en doktorsavhandling av Frank Alexander Kraemer på Universitetet i Trondheim. Trots att företaget är litet – åtta personer – och nytt – det grundades 2011 – har det en ganska stor monter på mässan. Det hela finansieras av riskkapital.

Istället för att skriva källkod som text, bygger programmeraren upp ett diagram med ”reaktiva” byggklotsar. Språket heter Reactive Blocks och blocken liknar virtuella instrument i Labviewspråket G. Semantiken är densamma – dataflöde styr exekveringsordningen. Men där upphör likheten.

– Vi liknas ofta vid Labview, men det är inte samma sak. Vårt dataflöde är anpassat för inbyggda system. Labview används för att bygga styrlogik, vårt för att bygga M2M-kommunikationssystem.

Bitreactives verktyg kan exempelvis upptäcka att stegen i ett protokoll tas i fel ordning. Det görs genom något som kallas ”kontrakt” och saknas i Labview. Kontrakten innehåller även timinginformation.

Idag finns 300 byggblock i modulbiblioteket. Istället för att själv försöka utveckla alla tänkbara M2M-moduler driver företaget en marknadsplats för moduler. Man hoppas intresset ska nå kritisk massa vad gäller engagemang och bredd.

Produkten bygger på Frank Alexander Kraemers doktorsarbete från 2008, ”Engineering Reactive System”, som finns för nedladdning på hans webbplats på Trondheims universitet.

– Vi har förfinat och förbättrat idéerna sedan dess, säger han.

Blockdiagrammen kompileras till Javakod.

– Java verkar vara vid gott liv. Bara här på mässan hittar vi många nya intressanta plattformar som stöder Java.

Det här är väl perfekt för Internet of Things?

– Visst. Vi väntar fortfarande på mer sofistikerade tillämpningar inom det området. Men de kommer nog! säger Frank Alexander Kraemer.

Företaget har levererat två kundlösningar inom logistik och ett inom sjukvård.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus