JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Madeleine Bengtsar: Hållbarhetskrav – framtidssäkring eller barlast?

Madeleine Bengtsar: Hållbarhetskrav – framtidssäkring eller barlast?

Volvo uppmanar sina underleverantörer att varje ny produktgene­ration ska minska miljöpåverkan. I mitt fall handlar det om en styrenhet i en dumper. Är uppmaningen en barlast? Det är inget specificerat produkt- eller funktionskrav. Det är mer av ett så kallat ”Open innovation requirement”.
”Open innovation” kan fungera som en inspirationskälla för att se vårt konstruktionsbidrag i ett större sammanhang. Det kan öppna upp för nya lösningsförslag, samarbeten och engagemang.

Kunskap om vad som är bästa val ur hållbarhets- och miljöperspektiv ger oss möjligheter att få bästa lösning till minsta kostnad sett utifrån hela livscykelperspektivet. Att jämföra olika konstruktioner, material och processer kopplat till miljö -och hållbarhetskostnad ger oss bättre underlag för beslut.

Kravet handlar om att ökad kunskap om hållbara lösningar för att minimera risker och öka lönsamheten genom att framtidssäkra tekniska lösningar och företag.

Produkten ska verka i ett större sammanhang där kunden och samhället ställer miljö- och hållbarhetskrav. Den ska konstrueras och produceras i en hållbar verksamhet där anställda vill arbeta i en hållbar miljö.

Finansmarknadsminister Peter Norman, hållbarhetsansvarig för Sveriges statligt ägda företag, menar att hållbarhetsmål är en förutsättning för lönsamhet. Företagen har i uppgift att 2013 definiera hållbarhetsmål. Senast första halvåret 2014 ska målen vara införda. För att hållbarhetsarbetet ska vara framgångsrikt ska målen integreras i affärsmodellen, det är en strategisk fråga med ansvar i styrelsen. Styrelserna kommer att utbildas och de behöver vara engagerade. Det blir obligatoriskt att redovisa både ekonomiska mål och hållbarhetsmål. Enligt Peter Norman är dessa frågor mycket viktiga för unga människor vid val av framtida arbetsplats.

En tydlig trend är också fokus på hållbart ledarskap. Den 23 april på Sustainability day utses 2013 års vinnare i hållbart ledarskap av föreningen NMC, Näringslivets miljöchefer. Priset delas ut av Kronprinsessan Victoria.

Det finns många exempel där miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar som inspirationskällor för delaktighet, engagemang och innovation. Ericsson främjar ”open innovation” och utlyste 2012 en tävling i sin del av åtagandet för ”Technology for good”. Tävlingen syftar till utveckling av teknik som främjar social och ekonomisk utveckling samt klimat- och energifrågor. Sveriges Ingenjörers miljöpris gick till Stiftelsen Skogsmulle för deras arbete med att främja barns känsla för naturen i Sverige och i Japan. SER Prize lyfter fram ingenjörens viktiga bidrag till en smart och hållbar samhällsutveckling.

Värdet av inspirationskällor för att finna nya utmanande lösningar är inte så lätt att mäta. Kanske är det lättare att tänka sig vad som händer om vi inte har inspirationskällor. Det är enklare att mäta kostnaden för brist på kvalitet, konkurrenskraft och se effekten av att inte överträffa kundens förväntan. Men vi vet i alla fall att världen förändras, och att hållbara lösningar bidrar till minskad miljöpåverkan samt ökad acceptans hos kunder och samhällen. ”Open innovation” kan inspirera till samarbete och samverkan för att tillsammans utveckla hållbara lösningar.

Jag återgår till specifikation för styrenheten och reflekterar, är miljö -och hållbarhetskraven en onödig barlast och ett hinder eller något som stabiliserar och ger oss ytterligare möjligheter att hålla skutan i stabil kurs och på så sätt bidra till framtidssäkring av företag?


Madeleine Bengtsar
Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)