JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Maxim satsar på plattformar
Tio gånger mindre, halverad effektförbrukning och 70 gånger snabbare än dagens industriella styrsystem. Så beskriver halvledartillverkaren Maxim sin första referenskonstruktion till en PLD som kommer med en komplett programvara för att styra en industrirobot. Den visas på jättemässan Electronica i november.
Elektroniktidningen fick en pratstund med Chris Neil som är ansvarig för industriella och medicinska lösningar på Maxim Integrated.

PLD:n ser mer ut som en färdig produkt än som en klassisk ­referenskonstruktion. Blir ni konkurrenter med företag som Rockwell, ABB och Siemens?
– Nej, det är inte tanken. Vi har visserligen anställt personer från automationsbranschen för att kunna ta fram plattformen men vi har utvecklat den för att kunna visa vad man kan göra med våra kretsar. Det är mycket lättare att gå till kunderna med en plattform än med en krets eller vanlig referenskonstruktion.
– Förutom PLD:n har vi tidigare visat en hälsoklocka, en smart termostat, en liten terminal för kortbetalningar och en träningströja med sensorer. De kommer alla att finnas på Electronica.

 
 Chris Neil
Möts ni inte av attityden ”vi kan det här bäst” från kunderna?
– Man skulle kunna tro det men deras konstruktörer blir nyfikna på hur vi löst problem som de också brottas med och så uppstår en diskussion. Sen blir de lite skraja och frågar om vi säljer plattformen som en produkt.

Gör ni det?
– Det är inte tanken. Det är mer som referenskonstruktioner som är färdiga till 90 procent. Dessutom skulle jag behöva bygga upp en helt ny säljorganisation med annan kunskap än den vi har idag. Däremot håller vi på att skapa ett ekosystem med samarbetspartners som kan ta plattformarna och hjälpa kunderna att få fram färdiga produkter.

Vad är det för typ av företag som kommer att ingå i ekosystemet?
– På den enklaste nivån är det programmerare som kan ta mjukvaran och modifiera den. Sen kommer konsultföretag som kan hjälpa kunden att göra de förändringar som behövs för att ta produkten hela vägen till marknaden. Och så kommer det att finnas kontraktstillverkare, de letar alltid efter nya sätt att addera mervärde till produktionen. En fjärde kategori är distributörer med designtjänster.
– Vi kommer att lära upp företagen på produkterna och de blir certifierade enligt olika nivåer. Just nu förhandlar vi med en tjugotal och jag räknar med att de första blir klara till Electronica.

Idag har alla företag olika typer av referensplattformar som är baserade på någon variant av Arm-processorer. Varför ska man välja er?
– På papperet kan de se lika ut. Vi använder Armkärnorna Cortex-M3 och M4 precis som många andra men våra implementationer skiljer sig från konkurrenternas genom att de är strömsnålare. Vi har varit nere och petat på transistornivå, men har också patenterat ett sätt att försätta dem i sovläge som ger lägre effektförbrukning än en standardimplementation.
– Tittar man på våra analoga komponenter har även de bättre prestanda än konkurrenterna. Dessutom har vi integrerat analogfunktionerna och digitaldelarna så långt det går på samma krets. Det gör det enklare för kunderna att ta fram konkurrenskraftiga produkter.


Det lilla styrsystemet innehåller några av Maxims flaggskepsprodukter:
•    MAX11270: en 24-bitars delta-sigma-omvandlare (ADC) med integrerad effektförstärkare med en effektförbrukning på 10mW.
•    MAX17515: en switchad kraftomvandlare på 5A med 2,4 till 5,5 V inspänning och 92 procents verkningsgrad. Den har inbyggd induktans vilket minskar energiförlusterna och värmeutvecklingen
•    MAX17552: är en liten DCDC-omvandlare av typen step-down på 4V till 60V och 100mA. Den uppfyller standarden IEC61131-2 som används av industriella styrsystem.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus