JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Svenskt fibergitter hjälper Saab mäta

Försvarskoncernen Saab har tecknat ett avtal med Kistabaserade Proximion kring fiberoptiska och distribuerade mätsystem. Leveranserna ska ske år 2017.
Det var i början av 2013 som Proximion drog igång ett projekt för att hitta nya tillämpningar för sina fibergitter. Storsäljaren är en specialfiber med gitter som kompenserar för kromatisk dispersion i optokablar. Den kromatiska dispersionen skapar problem vid högre överföringshastigheter.

Men ända sedan starten för över 15 år sedan har Proximion också sålt en övervakningsutrustning för den optiska delen av telekomnätet kallad Wistom som även den baseras på fibergitter.

Det nya projektet gick ut på att hitta nya tillämpningar för Wistom och samtidigt industrialisera systemet. Det första nappet kom i stålindustrin där ett Wistomsystem med 39 fibrer som har 70 sensorer vardera gör det enklare att styra tillverkningsprocessen. Mer om systemet här (länk).

Under 2015 och 2016 kommer Proximion tillsammans med Saab och Acreo att utveckla och kvalificera produkten och dessutom kvalificera en produktionslina för serieproduktion.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus