JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill ha anmälningskrav för nanomaterial

Vill ha anmälningskrav för nanomaterial

Kemikalieinspektionen föreslår att företag ska bli skyldiga att anmäla om kemiska produkter innehåller nanomaterial. Syftet är att öka kunskapen om vilka nanomaterial som finns på den svenska marknaden.
– Forskning har visat att nanomaterial kan innebära faror för hälsa och miljö, men i dag saknas tillräckliga kunskaper på området. Med en anmälningsplikt skulle vi få mer information om hur mycket och vilka nanomaterial som används i Sverige, säger Victor Björkgren, kemist på Kemikalieinspektionen och projektledare för regeringsuppdraget om nanomaterial, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare finns en anmälningsplikt att registrera kemiska produkter hos Kemi men man behöver inte ange att det är ett nanomaterial.

I förslaget undantas inledningsvis företag med en omsättning under fem miljoner kronor. De ska bara behöva markera i en kryssruta om de känner till att deras produkter innehåller nanomaterial. Under utvärderingsperioden ska samma undantag även gälla för nanomaterial som är pigment.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus