JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kroatien köper Microbit till sina skolor

Farnell tillverkar 45 000 exemplar av utvecklingskortet BBC Microbit (micro:bit)  till samtliga elever i årskurs 6 i Kroatien.

Korten går till forsknings- och utbildningsinstitutet Carnet (Croatian Academic and Research Network) som lyder under Kroatiens utbildningsdepartement.

Den som drar i initaitvet är Irim, som är en privat finansierad icke vinstdrivande ideell organisation.

Irim har redan placerat ut 20 000 Microbit på skolor, universitet och bibliotek i Kroatien med pengar från en rekordstor gräsrotsfinanseringskampanj. I samband med detta utbildade Irim dessutom 2000 lärare.

Microbit är ett litet experimentkort på en Cortex M0-processor, anpassat för skolbarn. Det utvecklades av det statliga brittiska teve- och radiobolaget BBC.

En miljon brittiska skolbarn äger ett kort. Efter att korten lanserades ökade andelen flickor som ”definitivt ska välja att studera ICT/data” från 23 till 39 procent.

Island och Singapore kommer att distribuera Microbit till sina skolbarn.

I den svenska grundskolan finns ”digital kompetens och programmering” i kursplanerna för matematik och teknik från och med nästa läsår. Microbit är något som diskuteras som kursinnehåll och något som Skolverket delar ut till lärare under sina turnéer.

1000 femteklassare i Sollentuna fick varsin Microbit i våras, och de ska bli fler.

Här och där köper enskilda skolor i Sverige in mindre uppsättningar av kortet. 

Microbit är den perfekta julklappen till ditt mellanstadiebarn. Trehundra kronor. Svenska återförsäljare är m.nu, Elektrokit och Hands on Science
 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus