Produktion av katodmaterialet NMC och dess förstadier (pCAM) har inletts i Jorf Lasfar, Marocko. Ägare är Cobco – ett JV mellan marockanska investeringsfonden Al Mada och kinesiska katodmaterialtillverkaren CNGR.
Det amerikanska handelsdepartementet stoppade för en månad sedan försäljning och support på de mest avancerade EDA-verktygen till Kina. Lika oväntat lyfts nu exportrestriktionerna, skriver Synopsys i ett pressmeddelande.
Styrelsen för svenska IAR tycker att ägarna ska tacka ja till ett erbjudande om uppköp från finska Qt. Budet ligger 66 procent över rådande kurs och innebär enligt styrelsen ”en betydande värdeökning med låg risk”.
De skulle göra miljövänliga zinkjonbatterier för stationära batterilager och hade en fabrik i Rosersberg, strax norr om Stockholm. Nu är pengarna slut och företaget försatt i konkurs, rapporterar märsta.nu
Ytmonterings- och maskritarbolaget Mycronic köper sydkoreanska Cowin DST. Företaget utvecklar system för reparation av bildskärmar liksom laserbaserade reparationssystem för fotomasker till bildskärmar och halvledare.
Precis som förväntat har Wolfspeed tagit nästa steg i rekonstruktionsplanen och ansökt om ett så kallat Chapter 11-förfarande i USA. Verksamheten fortsätter som inget hänt men skulderna minskar med 70 procent vilket sänker kostanden för räntebetalningar med 60 procent per år.
Finska Okmetic har startat produktionen i den nya delen av fabriken i Vantaa, strax utanför Helsingfors. Företaget tillverkar sex- och åttatums kiselwafers för specialtillämpningar som mikromekanik, sensorer, rf och kraftkomponenter.
I kvantdatorer finns det förstärkare som läser av kvantbitarnas signaler. Nu har forskare från Chalmers tillsammans med Göteborgsföretaget Low Noise Factory tagit fram en förstärkare som bara förbrukar en tiondel av effekten hos dagens bästa förstärkare vilket banar väg för kraftfullare kvantdatorer med många fler kvantbitar och högre prestanda.
Minns ni virusattacken mot Irans centrifuger i slutet av 2000-talet? Den blev känd för allmänheten under namnet Stuxnet. Ett tusental – kanske en tiondel av Irans aktiva centrifuger – fick kasseras efter att sabotagekod kört dem nära bristningsgränsen.
Den 20 till 21 augusti arrangeras en tvådagarskonferens i Lund med fokus på det nordiska ekosystemet kring halvledare. Bakom arrangemanget står Business Sweden, Innovasjon Norge och Business Finland med stöd av Nordiska ministerrådet via Nordic Innovation.
Fjärrkontroller och hylletiketter är två tillämpningar för norska Onios systemkrets, som kopplar upp batterilösa IoT-noder via Bluetooth eller andra energisnåla radioprotokoll. Den behöver inget batteri – den nödvändiga energin hämtas från solljus, radiovågor, värme eller IR-strålning. Nu tar företaget in 5 miljoner euro för att dra igång volymproduktion.
EDA-jätten Siemens förändrar arkitekturen i sina verktyg för att bättre stödja artificiell intelligens och maskininlärning. Istället för separata databaser för verktyg som Questa, Calibre och Solido skapas nu en gemensam data lake (datalagringssjö) vilket gör det möjligt att skapa digitala tvillingar av både chip, chiplets och kapslingar.
Den tyska fordonsunderleverantören Continental ska starta en verksamhet kallad AESS, Advanced Electronics & Semiconductor Solutions, som designar asicar. Tillverkningen ska skötas av Globalfoundries.
EG Electronics tillverkningsenhet i Torsby har under våren deltagit i Smartare Produktionslyftets startprogram. I en kort video berättar platschefen Thomas Halstensson vad det har gett.
Den norska halvledartillverkaren Nordic Semiconductors köper sin mångåriga samarbetspartner Memfault. Det amerikanska företagets molnbaserade verktyg används för att hantera mjukvaruuppdateringar i storskaliga IoT-system.
Telekomjätten Ericsson går med i Sveriges nationella center för tillämpad AI, AI Sweden. Ambitionen är att omvandla AI-teknikens potential i konkreta resultat.
Ett första bud har nu inkommit på hela Northvolt inklusive verksamheterna i Skellefteå och Västerås. Det uppger konkursförvaltaren Mikael Kubu för Ekot.
För två år sedan betalade japanska Renesas ett förskott på två miljarder dollar till Wolfspeed för framtida leveranser av kiselkarbidsubstrat. Idag är Wolfspeed hårt skuldsatt och förbereder en rekonstruktion där Renesas ser ut att bli storägare med knapp 35 procent av aktierna.
Sedan 2010 har Sveriges universitet och högskolor gett upphov till över 2 500 nya företag som idag sysselsätter nästan 10 000 personer, omsätter 18 miljarder kronor och genererar 4 miljarder i skatteintäkter årligen. Det visar en rapport som innovationskontoren vid Sveriges lärosäten tagit fram.
Den norska halvledartillverkaren Nordic Semiconductor köper ytterligare ett amerikanskt företag specialiserat på AI för kanten. Denna gång är det Neuton.AI med produkter för maskininlärning när beräkningskraft och minne är begränsat, så kallad TinyML.
För att bättre spegla vad branschorganisationen egentligen gör byter IPC namn till Global Electronics Association, GEA, och lanserar en breddad vision under devisen "Bättre elektronik för en bättre värld".
Stockholms stad har avslagit Teslas ansökan om att få testa självkörning baserat på mjukvaran FSD Beta. Staden motiverar beslutet med att den har fullt upp med andra innovationstester, skriver sajten Allt om Elbil.
Krisfordonet kallat Nordlänk RSQ är självförsörjande och ska användas för att förstärka täckningen och fasta förbindelser i händelse av kris eller krig. Fordonet kommer att visas upp under Almedalsveckan i Visby med start idag.
Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund, skriver nyhetsbrevet Rapidus. Om det är Bosch eller någon annan sensortillverkare framgår inte.
Stora språkmodeller som GPT-4o och LLAMA 3.3-70B kan effektivisera arbetet med att sortera de tusentals kraven vid utveckling av programvara. Det visar forskare vid Örebro universitet.
Chalmersavknoppningen Embedl fyller på kassan med 60 miljoner kronor. Företaget utvecklar verktyg som effektiviserar neuronnät, vilket ger snabbare beräkningar, kortar fördröjningarna och sänker energiförbrukningen.
Efter TSMC, Micron och Globalfoundries är det nu Texas Instruments tur att hörsamma Donald Trumps uppmaning om att öka tillverkningen i USA. TI ska bygga ut kapaciteten i Texas och Utah för 60 miljarder dollar.
Försvarets materielverk (FMV) fick i november förra året i uppdrag att identifiera, inventera och analysera skyddsvärda produkter, verksamheter och entiteter på området halvledarteknik i Sverige. När utredningen nu landar i Elektroniktidningens brevlåda är slutsatser och rekommendationer maskade och därmed oläsliga.