JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Technical Papers – Elektroniktidningen
söndag 18 maj 2025 VECKA 20
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

37 procent av de produkter som kemikalieinspektionen kontrollerade i fjol innehöll för höga halter av farliga ämnen. Dessutom var en tredjedel inte märkta på korrekt sätt. Resultaten för 2024 är i linje med tidigare år.

Kvartshandel på el i Europa skjuts upp till den 30 september eftersom vissa aktörer inte är tekniskt redo för övergången.

Den 12 maj genomförde uppstartsbolaget Ertzy en demonstration i Ängelholm av sitt koncept för hybridlager med natriumjonceller, som en av energilagringskomponenterna. Enligt företaget var det premiär i Europa för energilager baserade på natriumjonkemi.

Den ska göra debut i en telefon denna månad. Enligt en läcka ska den vara tillverkad i TSMC N4P och ligga på samma prestandanivå som en Qualcomm-processor anno 2022.

Elbilstillverkaren Zeekr drar ner i Göteborg, 280 av de drygt 720 anställda får lämna, rapporterar Ekot. Samtidigt sker en översyn av konsultavtalen.

Telekomjätten Ericsson ökar sitt engagemang i Japan och ska anställa upp till 300 personer utöver de 1000 som arbetar på företaget idag. De nyanställda ska syssla med forskning och utveckling av radionätsprodukter.

EU:s cybersäkerhetsmyndighet lanserar sårbarhetsdatabasen EUVD. Initiativet är en reaktion på att den amerikanska finansieringen av CVA hamnat i gungning.

Svensk Elektronik arbetar på olika sätt med den för Sverige så strategisk viktiga halvledarfrågan. Branschföreningens vd Elisabet Österlund har skrivit en rapport som dels sammanfattar läget, dels kommer med ett inspel på hur svenska företag kan tänka i frågan.

Chip 1 Exchange är en relativt ny hybrid­distributör på den svenska marknaden. Företaget arbetar som broker men har också avtal med ett 90-tal komponenttillverkare. En sak som sticker ut är de egna testlabben och lagren i Europa, USA och Asien liksom den nyligen lanserade molntjänsten MyChip1.

En angripare kan få tillgång till andra användares minne genom en tidigare okänd typ av sårbarhet i Intelprocessorer. Upptäckten gjordes av forskare på ETH Zürich i september och görs offenlig nu efter att ha lagats.

De tyska företagen Kontron och Congatec har ingått ett samarbetsavtal där Kontron tar över tillverkningen av Congatecs dator-på-modul-produkter (COM). Parterna förhandlar även om ett utökat samarbete inom utveckling, marknadsföring och eventuellt ägande.

Ease, den europeiska branschorganisationen för energilager, släpper riktlinjer för säker installation av storskaliga Bess (batterienergilagersystem). Ease vill att du läser den – och ger den tummen upp.

Det är lätt att designa ett eget chip med en Risc V-processor och dessutom väcka den till liv i en emulator. Kompetenscentrumet SCCC bjuder in till en kostnadsfri sommarskola i Lund den 10 till 12 juni för alla som vill prova på.

Den amerikanska trafikmyndigheten Nhtsa kliar sig i huvudet över Teslas närstående lansering av robotaxi. Myndigheten förstår inte hur det skulle kunna gå till eftersom Tesla såvitt känt saknar teknik för självkörning.

Igår debatterade riksdagsmannen Markus Selin (S) och försvarsminister Pål Jonson (M) mikromekanikfoundryt Silex byggplaner i Järfälla mot bakgrund av det kinesiska ägandet. Även frågan om Sveriges tillgång, kunskap och tillverkningsförmåga kring halvledare avhandlades under den 23 minuter långa interpellationsdebatten.

Storbritanniens regering välsignar landets första riktiga gigafabrik genom att organisera en finansiering på 13 miljarder kronor (en miljard pund).

Inkubatorbolaget Xense får stöd från Skyltfonden och Vinnova för att utveckla sin AI-teknik för förbättrad trafiksäkerhet.

För en månad sedan gick den tyska distributören Rehag norrut, till en marknad där de idag inte har några kunder alls: Norden och Baltikum.

Ipercept i Stockholm får en investering på 5 miljoner euro för sin AI-baserade plattform för att förutse maskinfel innan de händer. 

35 små och medelstora elektronikföretag ska få hjälp att ta steget ut i Europa. Det Lundabaserade innovations­klustret Opentech leder projektet som bland annat bjuder på resebidrag, matchmaking och rådgivning.

Efter ytterligare en modifiering hoppas Nvidia kunna få en version av sin superprocessor godkänd för export till Kina.

Elektrikerfacket har ertappat tekniker i färd med att installera en Tesla-superladdare i Grums. Installatören är ett åländskt företag som tidigare i år även installerade snabbladdare i Torsby.

Danska Ørsted avbryter bygget av den fjärde och sista zonen i det gigantiska vindkraftverket Hornsea i Nordsjön vid brittiska kusten. Storbritannien är dock fortfarande inställt på att slutföra zonen.

När PCIM i Nürnberg avslutades igår stannade antalet besökare på 16 500 stycken, 1600 färre än i fjol. Däremot var det fler utställare, 685 mot 637.

Två år efter det att Infineon satte spaden i marken för den nya fabriken i Dresden har det tyska näringsdepartementet formellt godkänt företagets ansökan om stöd från den tyska staten och delstaten Sachsen på en miljard euro.

Den 2 juni går norra Eruopas Elixir–Erlang-användarkonferens Code BEAM Lite av stapeln i Stockholm – den 30:e i ordningen för det anrika programspråket.

I likhet med RS, Conrad, Farnell, Elfa, Mouser och andra katalogdistributörer lanserar nu även Digikey produkter under eget namn. Digikey Standard omfattar framförallt saker som behövs för att tillverka enstaka kretskort.

100 miljarder dollar – medlemmarna i branschorganisationen ACP ska se till att det sker en satsning på batterilager i USA i den storleksordningen.  Eftersom batterilagren ska tillverkas i USA hoppas ACP på ett tummen upp från Trump. 

Pipetten kan leverera joner till enskilda hjärnceller och är utvecklad av forskare vid Linköpings universitet. Den presenteras i en artikel i tidskriften med det lämliga namnet Small.

EU har gett grönt ljus till ett nytt projekt under Chips Act. Det belgiska forskningscentret Imec ska koordinera utvecklingen av en europeisk designplattform för halvledarkretsar.

Japanska Toyota tänker integrera amerikanska Waymos taxisjälvkörningsteknik i fordon för privatpersoner. De två slår samman sina portföljer kring automatiserad körning  till en ny gemensam plattform.


 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


9 banners varav 9 har onclick.