JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dyra tester kan försena Bluetooth
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Produktionen av Ericssons radiomodul Bluetooth har stött på patrull - det finns inga tillräckligt billiga och snabba testlösningar. Testerna kan därför bli dyrare än beräknat, vilket riskerar att sinka genombrottet för Bluetooth.


Testleverantörerna har inte hängt med i utvecklingen av Bluetooth i den grad som Ericsson önskat. Ingen leverantör har hittills kunnat visa någon färdig produktionstestlösning, trots uppmaningar från Bluetoothkonsortiet.

Risken finns att genombrottet fördröjs och att produktionen blir onödigt dyr eftersom alla användare tvingas bygga egna komplicerade testlösningar.

Exakt hur stor testkostnaden är vill inte Ericsson avslöja, men frustrationen över leverantörernas senfärdighet går inte att ta miste på.

- Vår förhoppning är att någon instrumentleverantör kan presentera en kombitestlösning som vi kan använda i produktionen men det ser ut att dröja. Vi kommer nog att få leva med våra speciallösningar en tid, tror Krister Sjöberg som är testgruppansvarig på Ericsson Mobile i Linköping.

Ericsson Mobile kommer redan nästa år bli en betydande användare av Bluetoothmoduler i sina produkter och arbetet med att hitta lämpliga mät- och teknikmetoder för Bluetooth pågår redan.

- I brist på externa leverantörer måste vi själva ta ansvaret för den tekniska supporten av testsystemet. Därför jobbar vi intensivt tillsammans med andra testkompetensgrupper inom Ericsson för att undvika komplexa testlösningar, säger Krister Sjöberg.

Volymproduktion igång i höst


Det är ont om tid. Ericsson Components släppte nyligen sitt konstruktionskit för Bluetooth och redan i höst ska Bluetoothmoduler produceras i stora volymer i Kista. Hur mycket vill inte Ericsson avslöja.

- Vi har byggt upp en produktionslina för en begränsad volymproduktion. Volymtillverkningen lägger vi ut på andra fabriker i världen där det är bra villkor och kvalitet, säger Stefan Löf, marknadsansvarig för Bluetooth på Ericsson Microelectronics.

Han vill inte närmare gå in på vilka företag som ska tillverka Bluetoothprodukter åt Ericsson eller vilka volymer det rör sig om, men säger att produktionen väntas stiga tiofalt på ett års sikt. Att det rör sig om miljoner verkar det inte vara någon tvekan om. Redan i år görs 300 miljoner produkter som skulle ha nytta av trådlös kommunikation på korta avstånd, som mobiltelefoner, datorer, digitala kameror och liknande.

Test och mätföretagen Hewlett-Packard, Rohde & Schwarz och Tektronix bekräftar att de inte har någon färdig testlösning för Bluetooth men säger samtidigt att man inlett ett nära samarbete med Ericsson för att lösa problemen. Ingen av de ovan nämnda leverantörerna kan dock uppge någon tidplan eftersom de för tillfället befinner sig i ett utvärderingsskede.

- Det är ett mycket komplext utvecklingsarbete att samla test och mätfunktionalitet för Bluetooth i ett separat instrument. Det är vårt mål att göra det, men första testgenerationen för Bluetooth kommer sannolikt att bygga på generella RF-test och mätinstrument, tror Thomas Theiler på Hewlett-Packard.

Enligt honom arbetar Hewlett-Packard med att ta fram testlösningar för konstruktion och utveckling parallellt med en lösning för produktionstest.



79 kanaler med frekvenshopp


Det svåraste problemet i båda fallen är att kunna mäta över 79 kanaler med en kanalbandbredd på 1 MHz över frekvensområdet 2,4 till 2,5 GHz, och samtidigt klara ett frekvenshopp på 220 μs. Tektronix är närmast med sin realtidsspektrumanalysator 3086, som klarar av att mäta ett spektrum med 30 MHz bandbredd.

Ericsson Components i Kista har själva byggt upp sin testlös-ning för konstruktionsverifiering av Bluetooth med hjälp av signalgeneratorer, spektrumanalysator, vektoranalysator och oscilloskop. Mätning av Bluetoothradion omfattar bland annat strömförbrukning, uteffekt, frekvensdeviation, fasbrus, läckage, mottagarkänslighet, spuriouser, frekvensdrift och frekvenshopptid. Hela mätsekvensen styrs av en dator med stöd av ett egenutvecklat testprogram.

"Rack & stack"-metoden, som det kallas när man bygger upp en sådan testlösning är ett snabbt och relativt billigt sätt att komma fram till en testlösning av en ny produkt. Fördelen med rack & stack är att man kan bygga upp sitt testsystem parallellt med utvecklingen av modulen och anpassa både programvara och hårdvara efter de behov som dyker upp.

Nackdelen är att testtiderna blir längre än i en färdig testlösning för hög volymproduktion.

Ska kosta under 10 dollar
Produktionskostnaden måste vara låg eftersom Bluetoothmodulerna inte ska kosta mer än 10 dollar per styck. Till Bluetoothfabriken i Kista har Ericsson valt en standardproduktionslina som kombinerar ytmontering och flipchip.

- Det går betydligt långsammare än om vi valt en specialmaskin för varje metod men eftersom vi enbart kommer att köra förserier så är det den mest kostnadseffektiva lösningen. En maskin för flipchipmontering kostar mellan två och tre miljoner kronor, så det rör sig om halva kostnaden, säger Carl-Olof Sandberg, specialist på RF-moduler på Ericsson Components.

Produktionsökningen av Bluetooth kommer sedan att ske gradvis och det blir antagligen de mest avancerade produkterna som kommer ut med Bluetooth först på marknaden.

- Vi vill också att de kunder vi levererar till ska få det stöd de behöver för att implementera Bluetooth i sina produkter, vilket också ställer krav på kontroll och planering från våra sida, menar Stefan Löf.

Innan kunder kan få tillgång till provexemplar av Bluetooth gör Ericsson en ordentlig genomgång av tidplan, volymbehov och övrig support. Ericsshon kan inte säga om det också omfattar mät och testmetoder.

Thomas Hedlund



Byter frekvens var 220 μs


Bluetooth utnyttjar det öppna 2,4 till 2,5 GHz ISM-bandet och standarden bygger på GFSK-modulering för att sända data. Ett positivt skifte i frekvens innebär en etta och ett negativt skifte innebär en nolla. Symbolhastigheten är maximalt

1 Mbit/s och för att minska störkänsligheten utnyttjas frekvenshopp med 220 μs intervall. Radiomodulens bandredd är totalt 78 MHz fördelat på 79 kanaler. Olika länder utnyttjar olika frekvensområden och olika antal kanaler.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)