JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Risc och DSP på samma kisel
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Kiselbudget är ordet för dagen när tyska Hyperstone presenterar version 3.0 av hyperstone-processorn.
- Alla företag sätter ihop en riscprocessor med en DSP-kärna. Då har man byggt två kiselklumpar som inte är effektiva. De bara sitter ihop. Dessutom behövs en tredje komponent som integrerar dem.

Det säger dr. Matthias Steck, säljansvarig på Hyperstone.

- Men det är ju en billig och populär lösning, som fungerar utmärkt om du inte behöver ha vare sig en kisel- eller en strömbudget.

Specifikt för enchipslösningar däremot är att du har en kiselbudget. Det är en balansgång mellan kostnad och funktion och det går inte att utvidga, det gäller att snåla med det som gives. Och det är där som Hyperstone-processorn fyller sin funktion.

Största förbättringen i version 3.0 är ökad klockfrekvens, utan att tillämpningen drar mer ström. Det beror på ett antal nya funktioner för strömsparande viloläge. Så fort enheten inte används går strömmen ner till noll, men den går igång på ett par nanosekunder. På samma sätt går externa DRAM ner på minimal strömförbrukning, och data sparas på ett statiskt chips.

En annan nyhet är möjligheten att styra klockfrekvensen externt med hjälp av programvara - ungefär som att lägga in en annan växel i en bil. PLL:en kan multiplicera klockfrekvensen med någon av faktorerna 0.5, ett, två, fyra eller åtta, och klockfrekvensen kan vara maximalt 25 MHz. Programvaran byter sedan multipliceringsfaktor efter behov.


Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)