JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det rasslade i distributörernas kassor i fjol
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Komponentförsäljningen i Sverige slog alla rekord förra året. Bäst gick det för de största distributörerna. Och topplacerade Arrow Components Sweden glänste över dem alla och distanserade närmaste distributörskollega med över en miljard.
Vilket kanonår det var för de svenska komponentdistributörerna i fjol. De 30 distributörerna på Elektroniktidningens topplista ökade sin omsättning med hela 42 procent mellan 1999 och 2000.

Nu har konjunkturen svängt och tillväxten har avtagit. Framför allt är det Ericssons, men även andras, sparplaner som märks i orderböckerna. Så i nästa komponenttopp kommer en rejäl dipp att utkristalliseras, var så säkra på det.

Fast låt oss suga på den goda karamellen ytterligare en stund och imponeras av Arrow Components Sweden framfart under fjolåret. Företaget drog ifrån sina konkurrenter rejält och står numera för drygt en fjärdedel av hela den svenska komponentdistributionen.

Därmed behåller Arrow förstaplatsen på komponenttoppen för tredje året i rad. Men till skillnad från förra året, då företaget distanserade dåvarande Ericsson Microelectronics Europe med futtiga två miljoner, är avståndet till årets tvåa Eurodis Electronics istället dryga miljarden. En del av tillväxten kan förklaras med köpet av norska Jakob Hatteland Electronics, även om distributionen av Ericssons komponenter satte betydligt större spår i siffrorna.

Här bör dock påpekas att Avnet Nortec vägrat att delge sin omsättning på elektronikkomponenter i Sverige. Således har vi tvingats uppskatta företagets siffror, vilket lett till en måttfull tillväxt. Inte heller dessa siffror har Avnet velat kommentera.

Tittar man närmare på topplistans övre skikt kan man konstatera att det är här den ojämförbart största expansionen skett. De tio största distributörerna har lagt beslag på 83 procent av den totala komponentförsäljningen i Sverige under 2000, vilket är hela 6 procent mer än året innan. å andra sidan har inte alla företag i denna grupp bidragit lika mycket till tillväxtsuccén. Medan företag som Bergman & Beving samt Elfa vuxit mindre än tio procent kan Future Electronics stoltsera med en tillväxt på otroliga 336 procent, vilken förde företaget åtta placeringar uppåt till nionde plats på rankinglistan.

En förklaring till Futures enorma framgång är att företaget tidigt investerat i stora lager av tantalkondensatorer, som senare visade sig bli en guldgruva. Verkligheten under kondensatorbristen var ju att den som kunde leverera snabbast helt sonika fick orderna.

Sälja, köpa och knoppa av

Granskar man de fem allra största distributörerna är det inte enbart deras gemensamma marknadsandel, utan även deras marknadsmässiga förändringar, som är i ögonfallande. Dels stod dessa företag tillsammans för 62 procent av komponentförsäljningen i fjol, vilket motsvarar 8 procent upp jämfört med året innan. Dels har alla fem genomgått - eller kommer att genomgå - väsentliga organisatoriska förändringar.

Den odiskutabelt mest intressanta händelsen ur svenskt perspektiv är Ericssons beslut att sluta distribuera komponenter för att istället renodla sig som halvledar- och optotillverkare. Företaget sålde därmed sin distributionsverksamhet, Ericsson Microelectronics Europe, till Eurodis Electron som är en av de största komponentdistributörerna i Europa men som tidigare saknat verksamhet i Norden. Efter köpet har verksamheten döpts om till Eurodis Electronics och på komponenttoppen har företaget helt naturligt övertagit Ericssons andraplacering.

Jämförande diagram över omsättningen 2000 och 1999
Ytterligare en svensk händelse värd att notera är Bergman & Bevings beslut att knoppa av Bergman & Beving Electronics samt Bergman & Beving Industry. Det förstnämnda dotterbolaget ska tillsammans med Lagercrantz bilda Lagercrantz Group, medan det sistnämnda blir Addtech. Planen är att de nya bolagen ska börsintroduceras i september i år. Dessutom har Acte Sweden, som ingår under Bergman & Beving Electronics, renodlats som komponentdistributör medan systemdelen drivs vidare under namnet Acte Systems.

Norsk kompetens stärker Arrow

Först ut med organisatoriska förändringar förra året var annars Memec, som då ingick i tyska Veba Distribution. Precis som i övriga världen ville företaget organisera den nordiska verksamheten i tre dotterbolag, kallade Unique, Insight och Impact.

Förändringen skedde strax efter årsskiftet och Impact bildades genom att Ginsbury Electronics och nyköpta IE komponenter slogs samman. IE Komponenter har därmed bidragit till att Memecföretagen lyckats klättrat upp från åttonde till fjärde plats på årets lista.

Senare under året bjöd Veba ut sin distributörsdotter till försäljning. Resultatet blev att Memec köptes av det europeiska investmentbolaget Schroder Ventures Fund, medan snabbväxaren EBV förvärvades av Avnet och Arrow tog över Wyle. Eftersom Avnet köpte EBV först under andra halvan av fjolåret har företaget inte bakats in i Avnets omsättningssiffra ännu.

Förra våren köpte dessutom Arrow norska Jakob Hatteland Electronic med dotterbolag i Norden. Med köpet stärkte Arrow sin tekniska kompetens, efter att främst ha slipat på sina logistiktjänster under senare år.

Således har alltså Ericsson Microelectronics Europe, Jakob Hatteland Electronic och IE Komponenter plockats bort från topplistan i år. även P-A Emilson, som gjorde en blixtvisit på fjolårets topplista, har försvunnit från listan efter att inte riktigt ha klarat 30-strecket.

Håll ögonen öppna

Fyra ut innebär fyra in. Och så är det om Eurodis platsbyte med Ericsson räknas. Fast egentligen är det bara tre äkta nykomlingar som tagit plats på årets topplista: raketklättraren Swedic Gruppen som direkt intog en 17:de plats samt Acal och Richardson Electronics.
De trettio största komponentkoncernerna

Som avrundning kan det vara intressant att blicka framåt och spekulera i vilka företag som är med på komponenttoppen nästa år. Någon större förändring vad gäller medverkan hos de större företagen känns i dagsläget inte troligt. Däremot är det ett faktum att EBV försvinner, vilket betyder att åtminstone ett nytt företag kommer att dyka upp. En sänkning av det hiskligt höga dollarvärdet kan också bidra till en aning turbulens på topplistan, eftersom man kan misstänka att det finns företag vars omsättning beräknats på dagens dollarvärde och inte på hur dollarn stod förra året.

Förutom de företag som redan i dag ligger strax utanför listan kan det därför vara intressant att studera de två nya distributörerna Telecom Connect och TTI Nordic. Telecom Connect är en ren komponentdistributör som har sitt ursprung i LAC Elektronik, medan TTI Nordic är amerikanska TTIs nystartade verksamhet i Norden. TTI är världens största distributör av passiva komponenter samt kontaktdon och har höga ambitioner med den nordiska verksamheten.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)