JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Katrineholm blir kvar på elektronikkartan"
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

- Katrineholm kommer definitivt att finnas kvar på kartan. Det säger Thomas Andersson, teknikchef vid Ericssons fabrik på orten. Men han vill se raska steg mot högre tekniknivåer.
- Jag ser framför mig hur utvecklingen av 3G kommer att dra med sig orten, säger Thomas Andersson som är ansvarig för tekniken och produktintroduktionerna vid Ericssons Katrineholmsenhet Mediacom, som har cirka 500 anställda.

även om Flextronics varsel om nedläggning var ett hårt och oväntat slag mot Katrineholm så tror Thomas Andersson att orten ligger bra till inför framtiden.

När det gäller Ericssons egen verksamhet på orten så ger han bilden av att ett stort teknikskifte nyligen har gjorts.

- Under år 2000 lämnade vi bakom oss alla 2G-produkter, som bygger på AXE-tekniken, säger han.

"Kunskapsföretag"

Ericssons Gävlefabrik tillverkar accessdelarna för tredje generationens mobiltelefoni, exempelvis radiobasstationerna. Katrineholm svarar för den del som ligger ett snäpp längre in i näten, de så kallade kärnnätverken.

- Ericsson i Katrineholm håller på att gå från att vara en volymleverantör till att bli ett kunskapsföretag, säger han.

Logistik, programvaruverifiering och systemarkitekturer är några av nyckelorden.

- En underleverantör försvinner från orten men jag ser vårt eget kompetensskifte som mer avgörande. Vi kan spela en stor roll i att Ericsson får ut sina produkter till kunderna snabbt.

Thomas Andersson framhåller en rad fördelar som gör Katrineholm lämpligt för avancerad elektronikproduktion och produktionsanpassning. Scania är stort på orten, och i dess lastbilar blir elektronik allt viktigare. Och närheten till Norrköping, Linköping och Stockholm liksom till andra städer i Mälardalen är ytterligare ett plus som både Thomas Andersson och andra Katrineholmsbor håller fram.

- Vi måste nischa oss inom det vi gör, säger han och föreslår att det borde satsas på utbildning inom områden som elektronik, logistik, internettillämpningar och mediateknik.

De kunskaperna skulle kunna ge traktens industri en naturlig fortsättning, men på en högre tekniknivå, tänker han sig.

Närmast till för högre utbildning ligger Linköpings universitet, som har verksamhet i Norrköping, fem mil från Katrineholm.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)