JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips flyttar kiselkarbidforskning till Chalmers
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Största projektet hittills för MC 2-labbet

Chalmers Mikroteknologicentrum, MC2, tar över Philips Semiconductors forskning på rf-krestar i kiselkarbid från universitetet i Briarcliff utanför New York.
Herbert Zirath, Chalmers.
 
FOTO: Chalmers

Att forskningen hamnar i Göteborg beror dels på det nyinvigda MC2-labbet och dels på den forskning som Chalmers redan har på MESFET-transistorer i kiselkarbid. I Philips projektet är det dock MOSFET-transistorer som gäller och tillsammans med utrustning från USA kommer också värdefulla forskningsresultat som Chalmersforskarna kan bygga vidare på.

- Vi kommer att få ta del av de processrecept för rf-MOSFET för höga effekter som Philips fått fram vid Briarcliff, säger professor Herbert Zirath som ska leda projektet på Chalmers.

De resultaten är enligt honom viktiga eftersom Philips redan kommit långt med forskningen kring MOSFET-transistorer i kiselkarbid. Viktigt är också de pengar som Philips kommer att satsa i MC2-labbet. Exakt hur mycket vill Chalmers inte berätta men det rör sig om en summa mellan tio och tjugo miljoner kronor under fyra år plus processutrustning, bland annat en maskin för projektionslitografi (s k stepper), som ställs in i labbet.

- Det är rätt rejält med pengar som gör att vi kan hålla igång fyra personer. Det gör också att vi får en kritisk massa på området kretsdesign, säger Herbert Zirath.

Av de tjänsterna blir det två nya doktorander, en handledare och en processtekniker.

- Projektet kommer också att involvera min forskningsgrupp på MESFET-sidan som har flera liknande processteg, säger Herbert Zirath.

Men skillnaderna mellan processerna kommer att innebära en att en del nya kunskaper måste hämtas till MC2.

Zirath räknar med att de första resultaten från projektet kan presenteras om ett år. Rätten att använda resultaten hamnar hos Philips även om projektet huvudsakligen är ett forskningsprojekt. Men han tycker inte att det är något problem i det här fallet.

- Det gäller att lita på varandra. De är fullt medvetna om att det finns doktorander i projektet som måste kunna publicera sina resultat och har ställt upp ganska bra på att anpassa sig till högskolan.

Förhoppningen är också att samarbetet ska spilla över till andra projekt inom MC2-labbet. Just nu förhandlar MC2s föreståndare Olof Engström om ytterligare ett stort projekt med en industripartner.

- Det handlar om en konkurrent till Philips men är på ett annat område.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)