JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny härdsmälta om fyra år
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Utbyggnaden av fabriker för 300 mm kiselskivor pågår för fullt, detta trots att kapacitetsutnyttjandet bland världens halvledarfabriker bara är två tredjedelar just nu. Om alla fabriker blir klara enligt plan blir överkapaciteten enorm. Det hävdar marknadsanalytikern Bill McClean från IC Insights.
Övergången till 300 millimetersskivor har varit väntad länge, men de tekniska svårigheterna visade sig vara oväntat stora, och den förra lågkonjunkturen 1996-1998 satte stopp för de första utbyggnadsförsöken.

I den här lågkonjunkturen när det hårdsparas på investeringarna är det snarare 200 mm-fabrikerna som får stryka på foten.

Enligt IC Insights uppskattning kommer 300 mm-fabrikerna stå för 29 procent av produktionen år 2006, men om alla planerade fabriker, nio i år och nio till nästa år, blir klara enligt tidtabell blir kapaciteten betydligt högre än så.

- Då får vi en kapacitet på tio gånger världsbehovet, hävdar Bill McClean.

Tidigare trodde man att DRAM-tillverkarna skulle bli först med att gå över till 300 mm, eftersom de är enklast att tillverka. Men eftersom katastrofåret 2001 drabbade just DRAM-tillverkarna extra hårt håller de flesta nu igen på kapacitetsökningen. Undantaget är Infineon (se reportaget sid 16-17) som hoppas kunna ta marknadsandelar med effektivare produktion när konjunkturen vänder uppåt.

Logik driver utvecklingen

I stället är det för processorer och asicar som 300 mm-tekniken slår igenom först. Där är också vinsterna störst, eftersom kretsarna är större och det blir mer spill på en mindre skiva.

Det kan tyckas självklart att det lönar sig att tillverka på större kiselskivor, men med dagens teknik är vinsten marginell. Visserligen har skivorna betydligt större användbar yta, men produktionstakten är än så länge långsammare och kapitalkostnaderna för en 300 mm-fabrik betydligt högre.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)