JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tillbaka till mobiltelefonerna
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Pär Bergsten har gått från Ericsson via Wireless Solutions till National Semiconductor

Konstruktör, entreprenör och visionär. Pär Bergsten på Wireless Solutions har många hattar att växla mellan.
Pär Bergsten började på SRA 1983 och gick sedan på KTH. Därefter följde en karriär på Ericsson, innan han startade Wireless Solutions som var en del av Allgon innan det köptes av National Semiconductor. Parallellt har han hela tiden drivit bolaget H&D.
Pär Bergsten verkar outtröttlig. Under vårt samtal ringer den lilla T66:an gång på gång. Efter en timme tar han en paus i intervjun, och medan jag tittar runt i företagets demorum undrar jag hur han orkar hålla tempot. Han har visserligen inte fyllt 40 än och ser definitivt inte sliten ut. Men hur hinner han med något annat än jobbet?

Visserligen är 16-timmarsdagarna från uppstartsfasen av Wireless Solutions historia nu, men sedan National Semiconductor köpte bolaget i somras har arbetsdagen förlängts med konferenssamtal på kvällstid till USA. Dessutom har han sällan valt den enkla vägen.

- Jag drivs av att visa att jag har rätt, säger han flera gånger.

Det verkar gälla allt från motsträviga chefer inom Ericsson, där han började sin karriär, till att driva eget företag, och nu senast att etablera en position inom National Semiconductor.

De flesta förknippar nog Wireless Solutions med produkter för Bluetooth och trådlösa datanät. Det som intresserade National var dock företagets gedigna kunskaper om mobiltelefoni. National lanserade ett kretsset för GSM-telefoner i december, samma kretsar som sitter i just Ericssons T66:a. Huvuduppgiften nu är att bistå vid utvecklingen av nästa generation som ska klara GPRS.

Strategi vara utan skylt

Trots att det gått ett halvår sedan National Semiconductor förvärvade Wireless Solutions från Allgon har det inte kommit upp några riktiga skyltar i entrén. Och hemsidan på Internet finns kvar även om det numera finns länkar till National. Det är en medveten strategi:

- När folk ska byta jobb eller gamla kunder undrar hur det står till är det viktigt att de ser att vi finns kvar. Men nya skyltar är beställda.

Idag är man 54 personer, varav 42 sysslar med forskning och utveckling. Målet är att anställa ytterligare 15 under året.

Pär Bergstens karriär startade 1983 när han flyttade från Gotland till Stockholm för att börja på SRA, nuvarande Ericsson Radio Systems, med test av radarsystem.

- Jag var ensam på testavdelningen och ingenting fungerade. Det var enormt lärorikt.

Efter en tid upptäckte han dock att det fanns saker han inte kunde och att civilingenjörerna hade bra kontaktnät. Så det blev KTH.

- Jag började hösten 1985 men kände mig lite överårig så jag bestämde mig för att klara av det på tre och ett halvt år.

Parallellt med studierna startade han H&D Elektronik i mars 1986 tillsammans med en kompis hemifrån. Den styrenhet till ett halkkörningssystem som togs fram där säljs än över hela världen. Inkomsterna fungerade långt senare som startplåt i Wireless Solutions.

Efter studierna bar det åter till Ericsson, där det blev större och större projekt. H&D fortsatte han dock med på fritiden.

Ganska omgående halkade han in på mobiltelefoni och såg behovet av rf-asicar. Eftersom det inte fanns en organisation för detta fick han själv ta fram Ericsson Radios första radioasic. Detta var 1989.

Ny arkitektur mötte motstånd

Ett projekt som mötte motstånd internt var när han ändrade arkitekturen i basstationernas radiodel.

- Tidigare hade alla radiokanalerna förstärkts var för sig och sedan lagts ihop. Det blev kompaktare och billigare om man gjorde tvärt om.

Lösningen krävde dock en bredbandig effektförstärkare, en MCPA (multicarrier power amplifier). Den utvecklades på Ericsson Radio Access. Förutom att driva projektet och vara chef för verksamheten fick han göra rf-asicarna själv, till stor del på kvällstid. Det resulterade också i ett patent på linjäriseringen, så kallad adaptiv predistorsion.

Pär Bergsten är påtagligt stolt när han plockar fram en MCPA. Många inom Ericsson tvivlade på konceptet, som för övrigt är en nödvändighet i de mycket bredbandiga WCDMA-systemen.

När NTT Docomo skulle köpa det första 3G-systemet var det Pär som ansvarade för att ta fram offerten för WCDMA-basstationer.

- Vi byggde en "mock-up" inklusive MCPA. Den var helt tom inuti men måtten visade sig stämma mycket bra med den färdiga produkten.

Ericsson fick ordern, och Pär blev teknisk projektledare.

- Hela Ericssontiden hade jag som mål att dra igång egen verksamhet.

Och våren 1997 var det dags. Då kom en förfrågan från en kollega på Celsius om ett kommunikationssystem för stridsflygplanens servicepersonal. Projektet blev starten för Wireless Solutions som byggdes upp med kompetens inom radio, signalbehandling och programvara.

- Jag raggade inte aktivt på Ericsson utan tog bara in folk som själva hörde av sig.

Ändå blev det många före detta kollegor som samlades i Wirelss Solutions. Mycket tidigt fick man fram en bluetoothlänk för skrivare. De första produkterna rullade ut i december 2000. Vid det laget ingick man redan i Allgon, där Pär Bergsten byggde upp en ny avdelning för bredbandiga effektförstärkare. Den verksamheten behöll Allgon när det förlustbringande Wireless Solutions såldes till National.

På sätt och vis är Pär Bergsten nu tillbaka där han började, med mobiltelefoniutveckling. Firman H&D Elektronik finns kvar om det till äventyrs blir tid över på kvällar och helger.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)