JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strid om 10 Gbit-standard
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Tre format tävlar om att ersätta Xenpak

Om 10 Gbit-system ska kunna komma ner i pris så krävs ett nytt format för den modul som innehåller sändare och mottagare av optiska signaler
Dagens gigabitstandard Xenpak är för stor, för effektkrävande och för dyr att producera. På den punkten verkar optoindustrin enig.

Men när det gäller vilken lösning som är bäst så finns minst tre olika bud. Svenska Optillion förespråkar formatet X2, i gott sällskap av bland andra Agere, Agilent, Mitsubishi, NEC och Tyco. X2 har hämtat den elektriska specifikationen från gamla Xenpak, men är ungefär hälften så stor. Kapseln behöver inte heller den ursparning (utsågat jack) i mönsterkortet som Xenpak kräver, och som fördyrar produktionen och begränsar systembyggarnas flexibilitet.

X2 har dock hård konkurrens. Det finns ett nästan likadant format som heter Xpak, som stöds av Intel, Infineon och Picolight. Enligt Tord Haulin på Optillion kommer dock dessa format troligen att förenas inom en inte alltför avlägsen framtid.

- Skillnaderna är väldigt små. Det vore bäst för användarna om grupperna kunde enas, säger han.

En mer radikal konkurrent till både X2 och Xpak kallas XFP, som kan beskrivas som en seriell transceiver i stället för en parallell transponder. Något förenklat kan X2 och Xpak båda ses som fysiska krympningar av Xenpak, medan XFP är en renodling av funktionen till enbart optisk kommunikation och optoelektrisk omvandling.

- Vi vill flytta ut större delen av elektroniken. Då kan den totala strömförbrukningen halveras och själva transceivern blir en femtedel så stor som Xenpak, mindre än hälften av X2 eller Xpak, säger Christian Urricariet på amerikanska Finisar, som visade upp färdiga XFP-moduler på optomässan Ecoc.

Elektroniken kan i stället med fördel läggas i separata kretsar, eller byggas in som IP-block i asicar eller system på kisel, hävdar XFP-förespråkarna.

Eftersom XFP inte innehåller någon multiplexering eller demultiplexering blir utsignalen seriell i full 10 Gbit/s-fart. Motståndarna i X2- och Xpak-lägren, som förespråkar parallella signaler i lägre hastighet, menar att det är svårt för att inte säga omöjligt att hantera 10 Gbit/s-signaler på vanliga FR4-kretskort. Christian Urricariet håller inte med.

- Avstånd på 5-7 centimeter är inga problem. Upp till 30 cm går det också bra om man använder klockåtervinning (CDR, Clock Data Recovery). Längre sträckor kan också fungera under särskilda förutsättningar, säger han.

Alla tre formaten stöds av varsin industrigrupp, så kallad MSA eller Multi Source Agreement. Och oavsett vilket format som vinner standarstriden så kan en vinnare pekas ut redan nu, nämligen kontaktdonsjätten Tyco som stöder alla tre grupperingarna.


www.x2msa.org
www.xpak.org


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)