JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Daniel och Ursi bor i framtidens hus
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Familjen Steiner bor i drömhuset för den prylgalne - ett så smart och uppkopplat hem man rimligen kan tänka sig.De har också fått vänja sig vid att vara försökskaniner i ett av världens mest ambitösa forskningsprojekt inom smarta, uppkopplade hus.
Bundlade vardagstjänster ska få smarta hus lönsamma

Ingen enskild smartahustjänst kan själv bära alla kostnader för installation och underhåll. Men en leverantör som får olika tjänster att samverka kan mycket väl nå lönsamhet. Det tror man på IBM, som gärna vill leverera IT-tjänsterna till dessa tjänsteleverantörer.

- Vi tror att det kommer att växa fram en helt ny kategori av företag - Home Service Providers - som samlar alla tjänster och erbjuder dem i olika paket. Och vi tror att dessa företag kommer att ha behov av våra tjänster, säger Rod Adkins på IBM.

Han ansvarar för IBMs satsning på något som kallas Pervasive Computing, vilket i IBMs värld innebär e-handelns utsträckning till mer eller mindre smarta ting. Några typiska idéer till funktioner är smarta diskmaskiner som begär servicetekniker innan de blir utslitna, automatisk avläsning av el- och vattenmätare och larm som skickar SMS när frysboxens dörr står öppen. Alla sparar tid och pengar åt husägaren, minskar irritationsmomenten och ökar säkerheten.

Nyligen sjösatte IBM ett koncept kallat "E-business to smart machines" med fokus på denna marknad.

- Vi vill utveckla affärerna. De smarta maskinerna i all ära - om smarta hus ska slå igenom måste det gå att tjäna pengar, säger Rod Adkins.

Hur de nya hemtjänstleverantörerna ska se ut är han dock inte alls säker på. Det kan vara teleoperatörer, Internetleverantörer, kabel-tv-bolag, elleverantörer eller helt nya typer av företag. För IBM är det mindre väsentligt.

- Det viktiga för oss är att identifiera affärsmöjligheterna och visa upp dem för alla tänkbara leverantörer. All teknik som behövs har vi redan framme, säger han.
En stormby drar in mellan bergen till den lilla schweiziska byn Hünenberg. Grannarna springer runt och stänger fönster, rullar upp markiser och slutar omedelbart klippa gräsmattan. Men familjen Steiner tar det lugnt. Deras hus sköter sådant automatiskt.
Steiners bor nämligen i framtidshuset Futurelife.

Väderstationen på taket anpassar fönster och dörrar efter vindbyar och nederbörd. Den självgående, soldrivna gräsklipparen kanske står stilla medan stormbyn passerar men när solen tittar fram igen så rullar den vidare som om inget hade hänt, fönstren öppnas och alpluften släpps in.

Skillnaden mellan Futurelife och andra framtidsvisionära hus är att här bor en familj på riktigt - Daniel och Ursi, med barnen Grace och Carlo. De må ha sagt upp sig från sina tidigare jobb som ingenjör och förskollärare eftersom boendet och technoturisterna kräver engagemang på heltid, men Futurelife är deras hem. Grace och Carlo går i skolan i grannskapet.

- I början kände vi oss lite som försökskaniner, vi var hela tiden medvetna om webbkamerorna. Men vi vande oss rätt snabbt, berättar Ursi Steiner.

Huset kan förstås mycket mer än att anpassa sig efter vädret. Bredband och trådlöst datanät är självklarheter. Alla eluttag kan styras från pekskärmen på kylskåpet, från bilen, från mobiltelefonen eller vilken Internetläsare som helst. Lampor och gardiner kan också styras med talade kommandon, både på schweizertyska och på engelska.

- Fast att tala med lamporna är nog den funktion vi använder minst. Det är för krångligt och det känns inte klokt att be lampan tändas, säger Ursi Steiner.

Pekskärmen på kylskåpet tjänstgör också som shoppingcentral för mat och andra dagligvaror. Förutom alla Internetbutikens vanliga funktioner kan Steiners beställa varor genom att läsa
av streckkoden på förpackningar som håller på att ta slut. Det går också att beställa det som behövs för recept som finns lagrade i datorn.

Leveranserna kommer direkt till ett kylskåp som budet kan öppna från utsidan med hjälp av ett smartkort eller en sifferkod, och som familjen kan öppna inifrån huset. Ursi och Daniel får ett SMS så fort leveransen har anlänt.

- Det har blivit mycket roligare att gå och handla när man slipper bekymra sig om vardagsinköpen, säger Ursi Steiner.

Valdes ut i tv
Att bo i Futurelife är ett heltidsjobb. Daniel och Ursi är anställda av Beisheimstiftelsen som äger och driver huset. De valdes ut i en tv-show bland ett sjuttiotal sökande och flyttade in för två år sedan. Huset har varit öppet för allmänheten i drygt ett år.

Initiativet kom från den stenrike Otto Beisheim, grundare av dagligvarukedjan Metro. Han fick idén till huset under IT-boomens glada dagar, och tanken var att öka acceptansen för ny teknik genom praktiska exempel, och dessutom ge företag och forskare tillfälle att prova olika egna idéer.

Sextiotal samarbetspartner
Hittills har ett 60-tal samarbetspartner tillkommit, från IT-jättar som IBM, Siemens och Deutsche Telekom, biltillverkarna BMW och Volkswagen, konsumentelektronikföretag som Sony, Miele och Electrolux och därtill en rad forskningsinstitut och högskolor.

- Vi utvärderar produkter och tjänster, installerar en del nytt, sköter en hel del löpande i forskningsprogrammen och guidar runt besökare ett par gånger i veckan. Och så sköter vi hemsidan och svarar på mail från alla nyfikna. Det tar sin tid, säger Daniel Steiner.

Bland finesserna märks golven, som är varma på vintern och kalla på sommaren. Städfunktionerna infriar alla fördomar om schweizarnas renlighet. Alla handfat och vaskar är belagda med ett särskilt smuts- och vattenavstötande plastmaterial som gör dem extremt lätta att torka rena. Den dagliga dammsugningen sköts av Electrolux lilla självgående Trilobite, och Daniel och Ursi kan komplettera med centraldammsugaren på ställen där Trilobiten kommer till korta.

- Men det här är nog den allra fiffigaste funktionen, säger Ursi och öppnar en liten utsugslucka vid golvet under spisen, sopar dit några smulor som vips sugs in i centraldammsugarens inre.

Tvätt- och diskmaskinerna känner av innehållet och kör automatiskt det mest energisnåla programmet, dessutom när elen är som billigast om inget annat önskas. Man skulle kunna tro att det
är alla besparande och bekvämlighetshöjande finesser som familjen Steiner gillar mest. Men det är faktiskt en helt annan typ av funktioner som faller Daniel och Ursi i smaken.

- Säkerheten, säger de unisont.
Fönster och dörrar har förstås inbrottslarm, och ytterdörrarna har dessutom fingeravtrycksläsare. Den som envisas med att låsa upp ytterdörren med något så antikt som en vanlig nyckel måste uttala ett lösenord senast tio sekunder efter öppnandet, annars kommer närpolisen på besök inom några minuter.

Alla lampors till- och frånslag registreras och lagras i tre veckor, så när Steiners åker på semester spelas automatiskt detta mönster upp.
Automatiska gräsklippare och dammsugare ligger förvisso en bit utanför en vanlig familjebudget, liksom de stora platta skärmar som finns här för både tv och datorer. Men, som Daniel Steiner påpekar, bygger man in kommunikation, centraldammsugare och larm från början så blir kostnadsskillnaden mot vanliga hus faktiskt inte så stor.
www.futurelife.ch

Läs också:
I Philips smarta hus dominerar röst och bild

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)