JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 4 augusti 2020 VECKA 32
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Det var verkligen länge sedan

Persondatorn fyller 30 år i år. GSM och webben 20. 3G, Xbox och Sony Ericsson fyller 10. Tittar man på allt annat som hände då så märks tidens gång tydligt.
För 30 år sedan, 1981, reste Thorbjörn Fälldin till Kina, något ingen svenska statsminister gjort tidigare. Samma år bildades Miljöpartiet.

Sverige hade bara två tv-kanaler, och i en av dem sändes serien Dallas. Brevportot var 1:65. Tre ungdomar trampades ihjäl på en spelning med Gyllene Tider. I Karlskrona skärgård upptäcktes den ryska ubåten U137 på grund. Storbritanniens prins Charles gifte sig med Diana Spencer. Och i Frankrike avskaffades giljotinen.

Så länge sedan var det alltså som persondatorn kom, i varje fall om man räknar lanseringen av IBM PC den 12 augusti 1981 som födelsedatum.

Mindre känt är att bärbara datorer är lika gamla. Bara några månader efter IBM-PC kom Epson HX-20, som brukar kallas den första bärbara datorn – den var stor som en A4 och vägde 1,6 kg vilket ju inte är så långt från dagens formfaktorer. Den stoltserade nymodigheter som uppladdningsbara NiCd-batterier, en LCD-skärm (120 × 36 pixlar, ingen färg), dubbla processorer (Hitachi 6301, 614 kHz), och 16 kbyte RAM. Inbyggt fanns mikrokassettspelare och som tillbehör fanns skrivare, diskettstation och till och med ett talsyntesprogram.

GSM är årsbarn med webben
Nu ett hopp fram till 1991, det år som Finlands premiärminister Harri Holkeri och Tammerfors borgmästare Kaarina Suonio genomförde historiens första GSM-samtal, och Tim Berners-Lee fem veckor senare satte upp den första webbplatsen på en Next-dator hos Cern.

Det var alltså 20 år sedan. Ingvar Carlsson var statsminister, och han lämnade in Sveriges medlemsansökan till EU. På hösten tog  dock Carl Bildt över statsministerposten samtidigt som Ny Demokrati kom in i den riksdag som senare samma år beslöt bygga en bro över Öresund.

I Sverige gladdes vi åt en ung Carola Häggkvist som sjöng hem Eurovision Song Contest med Fångad av en stormvind. Med fläkt på scenen, dock utan den kycklinggula byxdress som förfört en generation pojkar åtta år tidigare. Samma dag tog Sverige VM-guld i ishockey. 

Utomlands anfaller USA först Kuwait och sedan Irak. Sovjetunionen upplöses, och Estland, Lettland och Litauen blir fria stater. Grungegruppen Nirvana får en hit med ”Smells like teen spirit”.

Här hemma byter Televerket namn till Telia, och ett SAS-plan kraschar vid Gottröra. Och det är samma år som långvågsstationen i Motala läggs ned.

Å andra sidan är det bara 10 år sedan som världens första 3G-system med WCDMA lanserades, av NTT Docomo i Japan. Samma år – 2001 – bestämde sig Microsoft för att ta upp kampen om tv-spelsungdomarna och lanserade X-box. Wikipedia publicerade sina första artiklar, och Toyota Lexus blev första bil med elektroniskt styrda bromsar.

Det var 2001, samma år som Ericsson och Sony slog ihop sina mobilpåsar och bildade Sony Erics­son, som länge levde på den gamla T68:an lätt uppfräschad med ny logga.

Statsministern hette Göran Persson. Sverige var ordförande i EU och vid toppmötet i Göteborg blev det kravaller. Hammarby vann sitt enda SM-guld i fotboll, och engelska landslaget leddes av Sven-Göran Eriksson. Postkontoren ersattes av Svensk Kassaservice.

I USA blir George W Bush president. Den 11 september attackeras World Trade Center, och därefter går USA in i Afghanistan.

Mindre uppmärksammat var att ett litet företag vid namn Google fick patent på en sökalgoritm, och att 17-åringen Mark Zuckerberg började sista året i High School där det fanns en katalog med bilder och information som populärt kallades för The Facebook.

Vad firar vi för jubileer framöver? Kanske 2017 – tioårsjubileet av Iphone? Eller 2019, då LTE-nätet firar 10 år? 2021 – tioårsjubileet av Googles köp av Motorola? Eller har vi månne slutat fira jubileer vid det laget, för att i stället fokusera på att leva i nuet.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)