JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Det finns redan ett utbrett stöd för den kommande version 5 av webbläsarspråket HTML i smarttelefonerna, och stödet breder ut sig ännu mer, konstaterar analysföretaget Strategy Analytics i en rapport.
HTML5 ger webbläsaren mer funktionalitet och tillåter bland annat program – appar – att köras direkt i webbläsaren på ett standardiserat sätt. På dagens webb kommer man runt begränsningen med hjälp av insticksprogram som i sin tur kör Javaprogram eller flashanimeringar.

År 2011 fanns  336 miljoner mobiler med stöd för HTML5 i webbläsaren. År 2013 kommer det att finnas en miljard, enligt Strategy Analytics.

Företag som Adobe, Apple, Google och Microsoft driver utvecklingen – de vill använda HTML5 för att kunna lansera en och samma tjänst över många plattformar.

– HTML5 kommer att hjälpa smartmobiler, funktionsmobiler, plattor, notebooks, skrivbordsdatorer, teveapparater och fordon att konvergera, säger en talesman för Strategy Analytics.

En HTML5-telefon definieras som en telefon ”med partiellt eller fullt stöd för HTML5-teknik i webbläsaren”. Ett exempel är Apple iPhone 4S.

Strategy Analytics tror att HTML5 kommer att vara en central teknik vid lanseringen av molntjänster i mobilnäten. Här öppnas nya möjligheter för mobiloperatörer, produkttillverkare, biltillverkare, komponentsäljare och för dem som utvecklar webbappar.

Samtidigt lämnar Strategy Analytics en brasklapp. HTML5 har fortfarande ett begränsat programmeringsgränssnitt och funktionalitet i jämförelse med endemiska program – program kompilerade för mobilens eget operativsystem.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)