JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Skruvade radiovågor kan ge snabbare fiberkommunikation

Det går att klämma in många gånger mer information än idag i ett givet frekvensband men då måste man använda även de komponenter i Maxwells ekvationer som man normalt approximerar bort. Det handlar om rotationen och rotationsmomentet hos radiovågorna. Professor Bo Thidé har fått anslag för att testa tekniken i fiberoptisk kommunikation tillsammans med Fiber Optic Valley.
– Det här är egentligen en hundra år gammal kunskap som har legat i träda. Det handlar om elektromagnetism i grunden där vi använder outnyttjade egenskaper, säger Bo Thidé, professor emeritus i fysik vid Uppsala universitet och Institutet för rymdfysik, i ett pressmeddelande.

Han har studerat det faktum att radiostrålningen i sig, eller ”radiobeamerna” som han föredrar att kalla dem, inte bara har polarisation utan även polarisationsmoment vilka precis som amplituden och fasen kan överföra information.

– Det är inget som vi hittat på, det finns en mängd artiklar som publicerats i mycket erkända fysiktidskrifter som visat detta. Det vi bidragit med är att få det att fungera på lägre frekvenser med digital teknik, förklarade han i en intervju med Elektroniktidningen 2009 (länk till intervjun där han förklarar tekniken).

En hake med tekniken är att reflektioner påverkar polarisationen på ett oförutsägbart sätt vilket gör att tekniken i första hand lämpar sig för radiokommunikation med fri sikt och för rymdtillämpningar.

Nu tar Bo sitt privata fackbibiliotek med sig och sätter ner bopålarna i Hälsingegården. Därifrån ska han genomföra en förstudie tillsammans med Fiber Optic Valley och Acreo kring användbarheten i fiberoptisk kommunikation.
 
I uppdraget ingår även att söka forskningsfinansiering för exempelvis EU-programmet Future and Emerging Technologies (FET) med ansökan senast 29 september 2015.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)