Eva Mårell-Olssons nya glassprojekt
Om du tycker läraren vet allt idag, vänta tills hen sätter på sig googlebrillorna. Umeåforskaren Eva Mårell-Olsson fortsätter sina djupstudier i Googles smarta glasögon. Kanske kan de bli lärarens nya attribut vid sidan av pekpinnen och vinkelhaken? Det är ett av de tre projekt kring glasögonen som hon driver i vår.Google själv har tagit en paus med sitt glasögonprojekt och dragit sig tillbaka med dem och sina erfarenheter till labbet. Men Eva Mårell-Olsson upptäcker ständigt nya möjligheter att använda dem i sin forskning.
I vår driver hon tre projekt. I det första, Snabb och tillgänglig information, ska hon sätta glasögon på skollärare under ett år och undersöka vilka möjligheter och utmaningar det kan föra med sig. De första klassrumsobservationerna i skolorna har just genomförts. Sex lärare medverkar i studien som bedrivs i samarbete med Lärarhögskolan i Umeå.
I det andra, Location for Ambulance through Google Glass, är tanken att ambulansföraren ska få en vägbeskrivning till olycksplatsen skickad direkt till glasögonen, för att kunna fokusera på körningen. Projektet sker i samarbete med sex Interaktion och Design-studenter på TFE (Institutionen för tillämpad fysik och elektronik) på Umeå universitet.
Det tredje projektet heter Google Glass goes Gamification. Här ska studenter i teknisk fysik och industriell ekonomi försöka utveckla pedagogiska hjälpmedel som utnyttjar den sorts lekfull dynamik som finns i spel för att motivera och engagera till lärande.
Tidigare har Eva Mårell-Olsson satt googlebrillorna på lärare på tandläkarhögskolan. I ett experiment användes glasögonen för att effektivisera handledningen med studenter, som skickade meddelanden och bilder om sina pågående behandlingar för att få snabb återkoppling.
Mer information:
• Eva Mårell-Olsson har bloggat i en serie om tio artiklar om sina erfarenheter av Google Glass i forskningen (länk).
• Läs Elektroniktidningens reportage om smarta glasögon från 2014
FOTNOT:
Elektroniktidningen har raderat en uppgift ur texten som handlade om ett projekt med skogsmaskinförare. Det projektet bedrivs av Skogsforsk och Oryx.