JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Hittar störkällor på elnätet

LED-lampor, nödbelyning, kraftaggregat och växelriktare till solpaneler är några exempel på elektronik som kan generera störningar på elnätet och därmed slå ut kommunikationen från elmätarna. Linköpingsbolaget Swemets lösning är MFA500, ett instrument som upptäcker störningarna och kan identifiera störkällan.

Idag finns det miljontals elmätare som skickar data över elnätet och nätbolagen förväntar sig att åtminstone 99,8 procent av dem ska fungera. I takt med att det ansluts allt fler solpanelsanläggningar med växelriktare, att andelen LED-lampor ökar och att vi skaffar oss allt fler apparater som behöver laddas ökar också störningarna.

I värsta fall kan de störa ut kommunikationen med elmätarna som är förhållandevis lågfrekvent, normalt mellan 3 kHz och 500 kHz. Datatakten brukar inte överstiga 100 kHz.

MFA500 är anpassad för det amerikanska FCC-bandet mellan 155 kHz och 487 kHz vilket överlappar med band som används i Europa och Asien.

MFA500 kan användas tillsammans med Swemets ärendehanteringssystem Navet för att skapa en överblick var åtgärder ska sätts in vad gäller personella resurser, i vilket skede åtgärder befinner sig och det ger ett rapportunderlag till beställaren. Navet används bland annat av EON och Vattenfall i Sverige.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus