JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Datorn vann första go-partiet

go Efter tre och en halv timmes spel vann datorprogrammet Alphago den första av fem partier i go mot mästerspelaren Lee Sedol. Händelsen är historisk och inträffar tjugo år efter att en dator första gången slog en stormästare i schack.

Ända fram till matchens sista sekunder var resultat oklart. Men klockan halv nio svensk tid insåg kommentatorerna plötsligt att partiet var över. Inga fler brickor skulle läggas. Lee Sedol gav upp.

– Jag tror matchen är slut, sade go-proffset Michael Redmond, som kommenterade matchens youtubesändning.

– Jag tror du har rätt, milda makter! Grattis till Alphago! Du är säker på att Alphago vann? fråga bisittaren Chris Garlock.

– Ja.

Den 9 mars 2016 i Seoul kommer att gå till historien som den första gång ett datorprogram besegrade en världsmästare i brädspelet go. Motsvarande händelse i schack inträffade för tjugo år sedan, den 10 februari 1996 i Philadelphia då programmet Deep Blue besegrade Garry Kasparov.

Garry Kasparov vann senare totalt i stormötets sex partier. Vad som blir det totala resultatet mellan Lee Sedol och Alphago kommer vi att känna till om en vecka.

Det här var det första partiet av fem. Expertkommentatorn Michael Redmond hade på förhand tippat 5–0 till människan. Men nu får han tänka om.

– Grattis till Alphago för ett fantastiskt välspelat parti! Jag kommer att studera detta spel länge. Ett otroligt parti, och ett otroligt resultat.

– Nu har det hänt en gång, nu kommer det att hända igen, konstaterade han.

I morgon samma tid spelas match nummer två. Elektroniktidningen kommer att rapportera resultatet i morgon bitti.

Deep Blue besegrade Kasparov 1996 genom systematiskt undersöka alla tänkbara partier flera drag framåt. Samma metod fungerar inte i go, eftersom antalet möjliga drag är för stort.

För att reducera antalet drag som behöver testas använder Alphago den färska AI-teknik som kallas deep learning och som revolutionerar många AI-områden just nu – den hjälper självkörande bilar att tolka kamerabilder och den hjälper Skype att direktöversätta mellan språk.

Läs vad Elektroniktidningen skrivit tidigare om deep learning (länk).

 
Lee Sedol har tidigare tippat sig själv som segrare. Samtidigt har han varit ödmjuk och sagt sig vara säker på att datorn kommer att vinna på sikt. Hans argument har varit att datorn inte kan göra misstag som beror på trötthet och andra fysiska orsaker. Dessutom har konstaterat att det är ett problem att han inte får några psykologiska ledtrådar från Alphago.

I januari besegrade Alphago europamästaren i go med fem mot noll, men Europamästaren har ”bara” en tvåa i ranking, medan Lee Sedol har den högsta rankningen nio.

Mästarmötet Lee Sedol vs Alphago har ett eget uppslagsord i Wikipedia (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)