JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Nyheter

Sluta drömma om att designa din egen asic, hoppa på sjätte rundan av Tiny Tapeout som inte behöver kosta mer än lite drygt 300 dollar. Senast 19 april måste din design för amerikanska Skywaters 130 nm-process vara klar.

Grafen är världens tunnaste och starkaste material samtidigt som det är elektriskt ledande, böjbart och transparent. Men vad har hänt efter upptäckten 2004 och Nobelpriset 2010? På ett webbsänt seminarium den 1 mars får du veta mer.

”Folk pratar så mycket” säger Open AI:s vd Sam Altman om Wall Street Journals påstående att han försöker samla ihop sju biljoner dollar till en satsning på AI-chiptillverkning.

Fram till den 13 mars går det att söka pengar från innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering för nya lösningar inom cybersäkerhet. Projekten kan få mellan 2 och 10 miljoner kronor under maximalt två år.

Norska Sensibel fyller på kassan med 7 miljoner euro. Tyska Sennheiser står för största delen av pengarna som ska användas för att dra igång produktionen och vidareutveckla tekniken.

Ett och ett halvt år efter köpet av amerikanska Vonage lanseras de tre första API:erna som utvecklats gemensamt. De har fokus på autentisering, funktioner som ska förhindra bedrägerier.

Fri från både defekter och gifter – Umeåforskare har hittat en revolutionerande metod att syntetisera grafenoxid, ett material som främst används för att tillverka grafen.

Det belgiska forskningsinstitutet Imec har släppt ett Process Design Kit (PDK) för sin kommande N2-process (motsvarande 2 nm). Därmed blir det möjligt att göra virtuella designer, inklusive strömmatning från baksidan, av digitala kretsar.

En sensor för kvävedioxid, material för rf-komponenter och en sensor för högspänningstransformatorer. Det är tre av de projekt som får dela på nio miljoner kronor från innovationsprogrammet SIO Grafen.

Urfolksstammen Ute i Colorado bygger ett solkraftverk på 971 MW. Prislappen hamnar på en miljard dollar.

Under en timme den den 5 mars reder forskningsinstitutet Rise ut hur satellitbaserade navigationssystem som GPS och Galileo fungerar. Men också vilka sårbarheter det finns och hur det går att varna för och motverka störningar.

I Ukraina registrerades 169 procent fler elbilar i januari jämfört med januari 2023. Begagnat utgör en betydande del.

Följ med Matt Venn när han  i osminkad realtid livesänder uppstarten av chip från Tiny Tapeout 2!

Mobiloperatören Telenor ska använda konkurrenten Elisas teknik för att förvandla mobilnätens backupbatterier till distribuerade batterilager.  

Här är elva svenska 5G-projekt som regeringen tycker är värda EU-stöd.

Den japanska halvledartillverkaren Renesas har lagt ett bud värt 5,9 miljarder dollar på Altium. Det amerikansk-australiska företaget är nischat på kretskortsverktyg.

Cykelhjälmstillverkaren Hövdings konkursbo köps av Österrikiska iSi. Affären berör patent och teknik men inte lager eller inventarier, enligt ett pressmeddelande från konkursförvaltaren.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)