JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Nyheter

Det ser mer och mer ut som Europa kommer att tvinga Apple Iphone att operera om sin seriebussanslutning till USB-C, den standard som alla andra använder.

Chipjätten Nvidias köp av cpu-bolaget Arm har mötts av massivt motstånd från både kunder och myndigheter. Nyhetsbyrån Bloomberg skriver nu att affären är på väg att rinna ut i sanden.

Geomagnetiska stormar kanske inte bara förekommer i samband med ökade solaktiviteter. I Grönlands is finns spår av en solstorm för 9200 år sedan som inte passar in i mönstret.

Att fordonsbranschen bromsade under inledningen av pandemin för att sedan försöka gasa men då upptäckte att halvledarleverantörerna inte kunde möta efterfrågan, är bara en del av förklaringen till halvledarbristen, enligt analyshuset IC Insights. En viktigare orsak är att elektronikinnehållet ökat explosionsartat.

Skalvet i havet utanför Japans sydkust natten till söndagen har lett till att Toshiba fått stänga en av sina halvledarfabriker. Även Renesas påverkas, men där verkar skadorna vara lindrigare. Inga anställda skadades.

Meta bygger en superdator för miljarder kronor som klarar triljoner räkneoperationer per sekund och skapar neuronnät med biljoner parametrar. Den ska användas för att lära AI leva i Metas kommande 3D-facebook, metaversum.

Pandemin och de begränsningar kring mässor som införts av regeringen har fått arrangörerna av Elektronik 2022 att flytta fram mässan till 15–16 juni. Precis som tidigare kommer den att arrangera på Kistamässan.

Huawei går från första till tredjeplats medan Ericsson tar tillbaka tronen. Det gick bra även för Nokia i fjol, det finska företaget passerar Huawei och blev tvåa, rapporterar det amerikanska analyshuset Mobile Experts.

Medan andra mässor ställs in eller flyttas fram kommer mobilmässan MWC att genomföras som planerat i Barcelona den 28 februari till 3 mars. Dessutom räknar arrangören GSMA med att den nästan blir lika stor som före pandemin.

Industrikoncernen ABB har lanserat vad som uppges vara världen snabbaste fuktsensor för pappersmaskiner. Den gör 5000 mätningar per sekund.

För första gången på 40 år har Intel valt en helt ny plats för sin halvledartillverkning. Det blev Columbus, Ohio, som till att börja med får två fabriker för den senaste processen Intel 18A till en kostnad på 20 miljarder dollar.