JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Nyheter

Den 13 september är det dags för Stora Elektronikdagen med Summit. Presentationer av avslutade projekt, EU:s planer på halvledarfabriker, konjunkturen och framtidsplanerana för innovationprojekten – de är några av de ämnen som avhandlas.

Kinesiska Baidu kör nu robottaxi utan övervakning i Peking, Wuhan och Chongqing. Nästa år börjar de ombyggda standardbilarna att bytas ut mot en skräddarsydd robottaxi som lanserades i somras med överraskande låg prislapp. 

Norska Nordic Semiconductor sätter ihop ett team som ska utveckla en egen Risc V-krets. Det rapporterar EE News, som sett en platsannons.

Sedan starten för två år sedan har Google sponsrat sex omgångar med asicar som tillverkats hos det amerikanska foundryt Skywater. Nu ansluter Globalfoundries till projektet genom att släppa receptet (process design kit) för en av sina 180 nm-processer.

Amerikanska AST SpaceMobile ska skjuta upp lågtflygande satelliter som bland annat innehåller en basstation från Nokia och en antenn med en yta på 64 kvadratmeter. Systemet ska göra det möjligt att ringa och surfa med helt vanliga mobiler på platser som idag saknar mobilnät.

Linköpingsföretaget Swegan, som utvecklat en process att göra tunna GaN-skikt på kiselkarbidsubstrat, har fyllt på kassan med 100 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att bygga en egen produktionsanläggning.

Den växande efterfrågan på batteridrivna tunga lastbilar och maskiner gör att Volvokoncernen ska bygga en egen fabrik för storskalig produktion av battericeller i Sverige.

Det har tagit betydligt längre tid än väntat men i förra veckan godkände både senaten och representanthuset det stora stödpaketet till USA:s halvledarindustri. Bara president Bidens signatur återstår innan de 52,7 miljarderna dollar kan börja betalas ut.

Med Release 17 som klubbades i somras öppnar branschorganisationen 3GPP för en ny typ av IoT-enheter som varken klarar stora datamängder eller har kort svarstid. Redcap, eller 5G NR-Light som tekniken också kallas, siktar in sig IoT-tillämpningar med måttliga databehov men där batteritid och pris har betydelse.

Ryktet från juni visade sig stämma, den 11:e juli blev det officiellt att fransk-italienska ST Microelectronics bygger en 300 mm-fabrik i franska Crolles tillsammans med foundryt Globalfoundries. Prislappen är inte känd men enligt medieuppgifter ligger den på cirka 60 miljarder kronor inklusive ett rejält stöd från den franska staten.

Den färgstarke Herbert Diess byts oväntat ut mot Porschechefen Oliver Blume i jobbet som vd över Volkswagenkoncernen. Herbert Diess meddelades bara några dagar i förväg om det förestående beslutet, enligt tidningen Financial Times.

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus