JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Nyheter

Uppsalabolaget Scaleout Systems får en investering på sju miljoner kronor i en nyemission. Pengarna ska gå till att ta företagets AI-teknik till marknaden.

Förra årets "Nobelpris i datavetenskap" går till Robert Metcalfe som bland annat var med och uppfann lokalnätsstandarden Ethernet. Utöver äran är priset värt en miljon dollar.

EU-kommissionen lanserade i februari 2022 det som kallas Chips Act med målsättning att stärka unionens konkurrenskraft inom halvledarområdet. Som en del av detta planeras det nu för kompetenscenter runt om i Europa varav Sverige kan få minst ett. Vinnova bjuder in till informationsmöten 20 april och 9 maj.

Efter en utdragen process har styrelsen för japanska Toshiba accepterat budet på 15 miljarder dollar från det japanska konsortiet JIP. Fortfarande återstår dock att övertyga aktieägarna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Open AI har integrerat sin AI-chattbott ChatGPT med gränssnitt från Klarna, Bing, med flera, för att täcka in områden som språkmodeller inte kan hantera.

Brittiska Arm – som licenserar IP-kärnor – vill i fortsättningen ha betalt av sluttillverkaren, och i proportion till hur mycket produkten kostar. Uppgiften kommer från tidningen Financial Times.

Tyska Volkswagens ambitioner inom batteritillverkning fortsätter att växa. Enligt företagets teknikchef ska VW inte bara göra investeringar i gruvor och förädling utan siktar även på att bli global batterileverantör. 

Nu finns statstik från årets upplaga av mässan Embedded World i Nürnberg, Tyskland. Nära 27 000 besökare motsvarar 87 procent av den sista siffran innan pandemin (31 000).

Varje vecka med start i oktober har forskningsprogrammet Elliit släppt en intervju med svenska forskare om olika aspekter av digitaliseringen. Nu finns det sista där professor Fredrik Tufvesson i Lund pratar om 6G.

Kina största elbilstillverkare BYD, ska använda amerikanska Nvidias plattform Drive Orin i ännu fler modeller.

Det japanska företaget ska satsa två miljarder dollar på halvledarområdet fram till 2026. Det är knappt dubbelt så mycket som tidigare annonserat där större delen av de nya pengarna går till en ny åttatumsfabrik för kiselkarbidkretsar.

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus