JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Nyheter

Den finländska telekomjätten Nokia köper amerikanska Infinera med verksamhet inom optiska nätverkslösningar och optiska halvledare, inklusive före detta Transmode i Stockholm. Köpeskillingen är 2,3 miljarder dollar.

Även innovationsprogrammet SIO Grafen får en fjärde etapp. Det står klart sedan utvärderingen av de första nio åren fallit väl ut.

Intel ser ut att kunna leverera Pat Gelsingers löfte om fem processnoder på fyra år. Förra veckan presenterade företaget detaljer om Intel 3, som är den tredje processnoden, och som redan är i volymproduktion.

Göteborgsbaserade Smart High-Tech har fyllt på kassan med 90 miljoner kronor. 40 miljoner av dessa ska användas för att tiofaldiga produktionskapaciteten.

Efter många turer har kinesiskt ägda Nexperia beslutat att bygga ut sin halvledarfabrik i Hamburg. Notan landar på 200 miljoner dollar för en fabrik som ska tillverka kraftkomponenter i kisel, kiselkarbid och galliumnitrid.

Svenska Fingerprint har licenserat sin biometriska autentiseringsteknik till ett betalkort från den brasilianska betalningsteknikleverantören Valid.

Att koppla upp hem och kontor via 5G-nätet, så kallad Fixed Wireless Access, FWA, blir en allt viktigare tjänst för mobiloperatörerna. Ericssons senaste upplaga av Mobility Report visar att 241 av de 310 tillfrågade operatörerna erbjuder tjänsten.

Innovationsprogrammet IoT-Sverige får finansiering för ytterligare tre år av Vinnova efter att ha klarat nioårsutvärderingen. Programmet fokuserar på IoT i den offentliga sektorn.

Jan Tångring:
Blir VW:s AI-bott
vettigt sällskap i bilen? 

Volkswagens bilmodeller av årsmodell 2025 adderar just nu Chat GPT till sina röstgränssnitt. Kommer den att bidra positivt till gränssnittet eller är det bara en skrytfunktion?

Årets upplaga av SMT Connect i Nürnberg blev den sista. Organisatören Mesago Messe Frankfurt har beslutat att lägga ned den.

Den tionde september är det återigen dags för FPGA World i Stockholm, konferensen som arrangeras hos konsultbolaget AFRY i Solna, samlar den svenska FPGA-branschen.

Framemot år 2027–2028 kommer CATL att kunna flyga mellan två och tretusen kilometer på passagerarplan som drivs av företagets egna batterier. Det sade ordföranden för kinesiska batterijätten CATL, Robin Zeng, på Summer Davos Forum i Dalian i Kina idag.

Trots ett indikativt bud på 5,1 miljarder kronor är styrelsen för kraftbolaget XP Powers inte intresserad av att diskutera med Advanced Energy Industries. Det amerikanska företaget drar därmed tillbaka budet och förbinder sig att inte göra en ny framstöt under sex månader.

Det behövs inga speciella glasögon. Med Tobiis nya mjukvara kan en vanlig webbkamera följa ögonens rörelser. Därmed blir det enklare att styra och interagera med appar och program.

Den italienska staten har fått klartecken från EU att subventionera taiwanesiska Globalwafers fabrik för tolvtumswafers med 103 miljoner euro. Produktionen ska komma igång redan efter sommaren.

Japanska Toppan planerar att tillsammans med Toyo Seikan starta tillverkning i Sverige av kapsling av prismatiska battericeller för elfordon. Kunden kan rimligen inte vara någon annan än Northvolt.

Komponentdistributören Farnell har haft kontor i Sverige, Finland och Danmark sedan 1994. Tidigare sköttes kundkontakterna från Storbritannien.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)