Det Göteborgsbaserade analyshuset Berg Insight noterar att det i fjol fanns 5,1 miljoner IoT-noder som var uppkopplade via ett satellitsystem. Det förväntas växa med 40 procent per år för att år 2028 vara 26,7 miljoner stycken.
– Iridium, Orbcomm, Viasat (Inmarsat) och Globalstar är de största operatörerna av IoT-noder via satellit idag, säger Johan Fagerberg på Berg Insight i ett pressmeddelande.
Iridium ökade antalet abonnemang med 17 procent under 2023 och är därmed störst med 1,8 miljoner abonnenter. Orbcomm, som ursprungligen var en renodlad satellitoperatör, hade 715 000 IoT-abonnenter i slutet av fjärde kvartalet 2023.
Trea är Globalstar med 480 000 abonnenter.
Andra aktörer med tiotusentals anslutningar är till exempel Myriota i Australien, Kineis i Frankrike och Thuraya i Förenade Arabemiraten.
Utöver de etablerade satellitoperatörerna har ett antal nya initiativ dykt upp. Exempel på dessa är Astrocast, AST SpaceMobile, CASC/CASIC, E-Space, Hubble Network, Kepler Communications, Kineis, Ligado Networks, Lynk, Myriota, Omnispace, Skylo, Swarm Technologies (SpaceX) och Totum.
Många av dessa är baserade på nanosatellitkoncept i låg omloppsbana runt jorden. Medan vissa förlitar sig på egenutvecklade protokoll börjar allt fler utnyttja existerande trådlösa standarder som 4G/5G, Lorawan och Bluetooth.
Samarbeten mellan satellitoperatörer och mobiloperatörer för att utforska nya möjligheter till hybridanslutning mellan satellit och mark kommer att bli vanligare under de närmaste åren.
Totalt täcker rapporten The Satellite IoT Communications Market från Berg Insight cirka 40 operatörer som redan har eller planerar satellitsystem för IoT.