Kanske hade debaclet med elbilsladdarna från Easee kunnat undvikas om utvecklarna läst den nya Kraftelektronikhandboken? På 85 sidor finns tips om allt från vilka standarder en produkt ska uppfylla till vilka topologier en kraftomvandlare kan ha, hur man designar mönsterkortet, hanterar värmeutvecklingen och undviker EMC-problem, men också hur man testar utan att utsätta sig för livsfara.
– All elektronik innehåller kraftelektronik. Under mina 20 år på EK Power såg jag att det kom många kunder som kört i diket med sina konstruktioner. Vi har tagit erfarenheter från dessa och vad som är bra att tänka på liksom tips och trix till handboken, säger Widar Wernöe som varit huvudskribent.
Då slipper du förhoppningsvis att under sluttesterna upptäcka att det behövs ett EMC-filter, men att det inte finns plats för det utan att designa om allt.
En annan aspekt är vilka standarder en produkt ska uppfylla. Ett helt kapitel ägnas frågan.
– Vi hade en skandal ganska länge runt en elbilsladdare, vad den ska uppfylla för standard. De har flera hundra tusen laddare de måste åtgärda.
Kanske hade problemet kunnat undvikas om företagets utvecklare läst kapitlet om systemering som innehåller en mall för en heltäckande specifikation inklusive vilka standarder som är relevanta.
– Man kan spara många hundra miljoner och spara liv på att läsa handböckerna om man jobbar med prototypframtagning, säger Widar Wernöe.
Även om handboken inte är en lärobok går den igenom topologier som buck, boost, flyback och halvbrygga liksom termiska problem, hur blir man av med värmen, designar mönsterkortet och hanterar EMC-frågorna. Eller för den delen testar utan att riskera livet när effekterna är stora eller det finns 230 V på kortet.
Precis som övriga handböcker kan Smartare Kraftelektronikhandboken laddas ned kostnadsfritt från innovationsprogrammet Smartare elektroniksystems hemsida.