Teknikutvecklingen går så snabbt att de kvalitetsstandarder som köpare och säljare lutar sig emot inte hänger med. Resultatet kan bli bristande tillförlitlighet i elektroniken vilket i värsta fall kan orsaka dödsfall. Japanska Takatas krockkuddar är ett avskräckande exempel.
– För ungefär 20 år sedan ändras produktionen på en sajt, det ledde till att krutladdningen åldrades på ett icke önskvärt sätt. Efter fem, tio år kunde kudden utlösas och sprängkraften var högre än den skulle vara, säger Per-Erik Tegehall på Rise som är huvudskribent till den nya handboken Reliability Assurance of Soldered Printed Board Assemblies.
Felet har orsakat minst 26 dödsfall och över 300 skadade. Företaget försökte först mörka problemen men ålades så småningom att återkalla runt 300 miljoner bilar, däribland Saab 9-3 och 9-5.
Bara en mindre del åtgärdades innan företaget gick i konkurs.
– Det är viktigt att fundera igenom vilka de kritiska felmekanismerna är och hur man säkerställer dem.
Takatas problem är också ett typexempel på hur tillförlitlighetsproblemen blivit viktigare att arbeta förebyggande med.
– Tidigare så fick man felutfall ganska snabbt, kostnaden var inte så hög. Med ny teknik kan man få problem med livslängden, det kan ta fem, tio år innan de uppträder och hela den produktionen kan påverkas.
Om den nya handboken kunnat rädda Takata må vara osagt men den ger ett bra avstamp och kan sägas sammanfatta en stor del av Per-Erik Tegehalls yrkesliv som han ägnat åt tillförlitlighet i lödfogar. Först på IVF och därefter på Rise.
Den nya handboken Reliability Assurance of Soldered Printed Board Assemblies ingår i Smartare elektroniksystems och Svensk Elektroniks serie om fem böcker. Den är på engelska och omfattar 133 sidor inklusive referenser.
Att luta sig mot standarder brukar var ett bra sätt att lösa problemet. Särskilt branschorganisationen IPC:s standarder används frekvent i elektronikindustrin men är ingen garanti för att slippa problem.
– Utvecklingen av ny teknik för att tillverka elektronikhårdvara går så snabbt att man inte hinner uppdatera standarderna i samma takt för att säkerställa att produkterna blir tillförlitliga. För att göra det måste man ha förståelse för felmekanismerna och vad man ska testa för att få tillförlitliga produkter.
Värt att hålla i minnet är att IPC även överlåter till köpare och säljare att komma överens om vissa krav vilket innebär att man som köpare måste ha en visst kunnande.
Handboken ger en grundläggande förståelse för felmekanismer i lödfogar men också en metodik för hur man kan testa och på andra sätt försäkra sig om att de är tillförlitliga, att de inte kommer att ge upp om fem eller tio år.
– idag marknadsförs nya lod med högre tillförlitlighet, i senaste projektet har vi visat att det inta alls behöver vara så.
Precis som övriga handböcker kan även denna laddas ned kostnadsfritt från innovationsprogrammet Smartare elektroniksystems hemsida.