Mitt i klustret av kvantteknikföretag och -forskare på Chalmers i Göteborg finns en relativt nystartad organisation, Quantum Sweden Innovation Platform eller QSIP, som fungerar som ett nationellt nätverk för kvantinnovation: genom QSIP kan intressenter på kvantteknikområdet bland annat få tillgång till nätverk och kontakter, och få inbjudningar till seminarier och mässor.
En Vinnovautlysning förra året resulterade i att Chalmers Industriteknik fick till uppgift att etablera en nationell innovationsplattform, och QSIP startade sin verksamhet i november, berättar Johan Felix som är föreståndare tillsammans med Camilla Johansson. Budgeten för det första året är 3 miljoner från Vinnova plus lika mycket till från parterna i projektet. I QSIP:s första etapp medverkar – förutom Chalmers Industriteknik – fem svenska universitet, Rise, Ericsson och startup-företagen Scalinq, ConScience och WACQT-IP.
– Det fanns en önskan att någon skulle ta hand om de resultat som kom fram ur svensk kvantforskning. Vi beskriver målet med QSIP:s verksamhet som att stärka svensk konkurrenskraft inom kvant genom att stötta innovation, applikationsutveckling, och kommersialisering av kvantteknologi.
Som så mycket annat kvantrelaterat i Göteborg – och Sverige – vilar QSIP på den grund som lagts av WACQT, forsknings- och utbildningsprogrammet som initierades av Chalmers 2018 med medel från Knut och Alice Wallenberg-stiftelsen och som sträcker sig fram till 2029.
– Sverige är ett av 14 länder som har avtal med USA om samarbete kring kvantteknik, det visar att vi står oss rätt bra internationellt, säger Johan Felix.
Nystartade svenska företag inom kvantteknik är påfallande internationella, med många kunder utanför Sverige, och generellt sett mår de också bra, säger Johan Felix. Många av dem tjänar pengar redan från starten.
Med detta sagt är kvant fortfarande en väldigt tidig marknad. En viktig målgrupp för QSIP är forskare och universitet samt avknoppade företag från forskningen, och deltagande företag ägnar sig i hög grad åt att ta fram komponenter för forskargrupper och andra kvantföretag. Utöver IBM är det än så länge få företag som erbjuder kvantdatorer till användare.
– De grenar av kvant som är närmast den reguljära marknaden idag är nog sensorer och mätteknik, inte kvantdatorer, säger Johan Felix.
– Vi skulle gärna se att det kom ut mer tillämpningar på marknaden så att svensk industri får en chans att lyfta sig med hjälp av kvantteknik.
Vinnovas svenska kvantagenda från 2023 lyfter bland annat fram medicinteknik och logistik som två branscher som skulle kunna dra nytta av kvantteknik, en bedömning som Johan Felix och Camilla Johansson instämmer i.
Kvantsensorer kan potentiellt mäta med betydligt högre känslighet än konventionella sensorer vilket gör det möjligt att ställa bättre diagnoser. Ett exempel är Deep Light Vision, ett företag i Lund aktivt inom QSIP, som utvecklar ett mätinstrument som kombinerar ultraljud, laser och kvantsensorer för att mäta blodets syrehalt och snabbare kunna ställa diagnos på till exempel stroke eller hjärtattack.
Process- och logistikoptimering är som sagt ett annat område där kvantdatorernas förmåga att göra stora mängder beräkningar parallellt kan leda till nya och bättre lösningsmetoder.
– Vi tycker att vi har fått kvitto på att QSIP syns och gör nytta, säger Johan Felix.
– QSIP ledde till exempel en svensk delegation till Quantum World Congress i Washington i september, där vi också hade en gemensam svensk monter. Det är ett bra sätt att ge ökad synlighet åt svenska företag i branschen.
LänkarQSIPWACQT Deep Light Vision Quantum World Congress QET Sweden IQT Nordics |
QET Sweden, ett avknoppningsföretag från WACQT som utvecklar en kvantsignalförstärkare, var ett av de sju svenska företag reste med QSIP till mässan, och grundaren Hampus Renberg Nilsson är nöjd.
– Första gången vi hörde av QSIP var så sent som i augusti. På något sätt hade de hört talas om QET Sweden och undrade om vi ville följa med till Washington.
– Besöket gav en hel del bra kontakter, och vi kommer gå med i QSIP.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
QSIP har inga egna pengar att investera men agerar gärna matchmaker för att koppla ihop investerare med kvantföretag. Man står också som värd för konferensen IQT Nordics som äger rum på Chalmers i maj 2025.
Bilden: Johan Felix och Camilla Johansson förestår QSIP-kontoret på Chalmers.