JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Electronica Genom att standardisera gränssnittet till processorerna i Cortex-familjen vill brittiska Arm försöka göra något åt de skenande kostnaderna för programvaran.

– När vi tittar på programvaran så återanvänder man ganska mycket av den internt skapade koden men inte kod som köpts in eller öppen källkod. Det här var något som vi diskuterade med bland annat IAR och som vi bestämde oss att göra någonting åt, säger Reinhard Keil som är ansvarig för verktyg på Arm.

Tillsammans med de fyra halvledartillverkarena Atmel, Luminary, NXP och ST Microelectronics, liksom verktygsföretagen Micrium och Segger har Arm tagit fram ett standardiserat gränssnitt kallat CMSIS, Cortex Microcontroller Software Interface Standard.

Arms målsättning med CMSIS är att programmerarna inte ska behöva lära om när de börjar jobba med en ny variant av Cortexprocessorn. Via CMSIS definieras ett accesslager för alla periferienheter med en konsistent layout oberoende av modell. Dessutom ska gränssnittet mot realtidsoperativsystemet bli oberoende av processormodell.

På Electronica släppte Arm själva specifikationen som går att ladda ner gratis från företagets hemsida. De första produkterna ska lanseras på mässan Embedded World i mars och som ett andra steg ska det också komma en standard för mellanvaran.

– Vi tror att det här kommer att bli en oerhört viktig standard för styrkretsvärlden och vi kommer därför att stödja den, säger Mike Skrtic från IAR.

I princip alla företagets verktyg, inklusive Embedded Workbench, är redan anpassade eller håller på att anpassas.

– Kompilatorn är redan klar, Visual State är klar, Power Pack på väg liksom utvecklingspaketen. TCP- och USB-stackarna kommer under första kvartalet nästa år.

Mer information finns på www.onarm.com

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)