JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens minsta Arm

Världens minsta Arm


NXP har lanserat en 32-bitars styrkrets byggd på Armkärnan Cortex M0 som bara mäter drygt 2 x 2 mm. Nykomlingen är enligt företaget den minsta på marknaden. Den är tänkt för högvolymtillämpningar där det är ont om utrymme.
Med måtten 2,17 x 2,32 mm, en tjocklek på 0,6 mm och ett avstånd mellan lödkulorna på 0,5 mm hävdar NXP att man tagit fram världens minsta 32-bitars Arm-styrkrets. Kapslingen kallas WL-CSP, wafer level chip scale packaging.

– Allt fler av våra kunder begränsas av kretskortsytan när de designar produkter som ständigt miniatyriseras, samtidigt som de förväntas leverera fler funktioner, bättre prestanda och längre batteritid. Detta är lösningen, säger Geoff Lees, ansvarig på NXP för styrkretsar, i ett pressmeddelande.

Enligt NXP är detta inte bara den minsta, utan även den billigaste kretsen i sin art. Något pris vill man dock inte uppge i pressmeddelandet.

Kretsen ingår i familjen LPC1100 och har fått beteckningen LPC1102, inuti finns förutom kärnan Cortex M0 även 32 kbyte flashminne och 8 kbyte Ram. Dessutom finns en fyrakanalers 10-bitars AD-omvandlare, en Uart, två 32-bitars och två 16-bitars timers, samt en 24-bitars systemtimer. Totalt finns elva I/O-funktioner, vars ben även kan användas som allmänna in- och utgångar (GPIO).

Strömförbrukningen i aktivt läge anges till 130 µA/MHz.

För utvecklingsarbetet ingår ett grundläggande programmerings- och avlusningsprogram med fyra brytpunkter och två inspektionspunkter (watchpoints). Därtill finns en lång rad tredjepartshjälpmedel att tillgå.

Provkretsar kommer att delas ut till utvalda kunder på mässan ESC 2010 som äger rum i Silicon Valley nästa vecka. Allmän tillgång på provkretsar utlovas från maj, och volymproduktionen är tänkt att börja under fjärde kvartalet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)