JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Electronica:

bygg och köp skrotkonst

Ett skrotverk håller på att ta form i en hall i ett hörn av de just nu pågående mässan Electronica i München. Det ska påminna besökarna om en pågående miljökatastrof – hälsofarlig återvinning av elektronikskrot i fattiga länder.
Det är elektronikdistributören Premier Farnell som står för arrangemanget. Hågade besökare kan dra med sig uttjänt elektronik till ateljén och applicera den till ett växande kollektivt konstverk.

För att garantera en konstnärlig höjd i vad som annars riskerar att degenerera till ”ihopklistrad skrothög” har Farnell anlitat en livs levande konstnär, Birgit Werres, född 1962 i Stommeln, för att övervaka skapandet.

Verkets fyra dagar långa födelse kan följas online. Vi har länkat in videoströmmen nederst på denna sida. Alternativt du kan gå till denna sida (länk) där du dessutom kan chatta med andra tittare, och med konstnären.

När Elektroniktidningen besökte vidoströmmen hörde vi Birgit Werres i stor täckjacka och glasögon prata om saker hon ville ha sönder.

Konsthögen kommer att auktioneras ut vid mässans slut på fredag. Pengarna går till välgörenhetsorganisationen Computer Aid International som restaurerar skrotade datorer för återanvändning av fattiga.

Farnells tanke med arrangemanget är att påminna branschen om den utvinning av guld och andra värdefulla metaller ur elektronikskrot som sker med hälsofarliga metoder i fattiga länder. Skrotet värms upp över öppen glöd. Kablar och kretskort skalas av och demonteras i syrabad, ofta av barn som får i sig arsenik, krom, bly och kvicksilver.
MER LÄSNING:
 
LIVE IDAG:
Internationella rymdstationen
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)