JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fairchild köper Transic för 100 miljoner kronor

Kistaföretaget Transic, som utvecklar krafttransistorer i kiselkarbid, har köpts av amerikanska Fairchild Semiconductor. Prislappen är drygt 100 miljoner kronor.
För Fairchild är köpet strategiskt. Förutom att det nu får bipolära krafttransistorer i kiselkarbid som, enligt Fairchild, har betydligt bättre prestanda än alternativa tekniker som MOSFET och JFET framhåller det amerikanska företaget att Transics ingenjörsteam och patentportfölj är en stor tillgång.

– Kombinationen av kiselkarbid och våra befintliga resurser inom MOSFET, IGBT och multi-chip-moduler gör att vi kan fortsätta att vara ledande inom innovativ, högpresterande effekttransistor, säger Mark Thompson, vd på Fairchild i ett pressmeddelande.

Transic är sprunget ur forskning vid KTH och grundades år 2005. Företaget påstås vara ensamt i världen om att leverera denna typ av fungerande avancerade transistorer i kiselkarbid. Den snabbast växande marknaden för dessa komponenter är för närvarande el- och hybridfordon.

Det är Industrifonden, Volvo Technology Transfer, Midroc New Technology och grundarna som nu säljer företaget. Stefan Jakélius, investeringsansvarig på Industrifonden, säger i ett pressmeddelande:

– Vi är nöjda med vår investering i Transic som gett en nettovinst på 50 procent. Vi tror också att bolaget kommer utvecklas väl med en stor internationell spelare som Fairchild som ägare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)