JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konkurs för Proximion
Optobolaget Proxiomion Fiber Systems lyckades inte få ihop tillräckligt mycket nytt kapital för att genomföra en rekonstruktion. Bolaget har därför försatts i konkurs.
– Jag är enormt tacksam mot investerare, personal och inte minst leverantörerna som gått med på ett så tufft ackord. Det känns hårt att vi inte lyckades, säger Stefan Ekman som är vd på Proximion och en av företagets grundare.

Proximion knoppades av från Institutet för Optisk forskning 1998 och tillverkar fibergitter som bland annat kan användas för dispersionskompensation i det optiska stamnätet (länk). Efter en konkurs år 2003 och en företagsrekonstruktion år 2008 pekade kurvorna brant uppåt. Försäljningen dubblerades varje år för att toppa runt 116 miljoner kronor år 2009 och 2010.

De stora telekombolagen beställde mer än vad Proximion kunde leverera. En del kunder hotade också att inte fortsätta beställa om inte ledtiderna blev kortare, så bolaget bestämde sig för att bygga ut produktionskapaciteten kraftigt. Ett beslut som i efterhand visade sig vara felaktigt. Efterfrågan dalade raskt och dessutom hade många kunder lagt produkterna på hyllan, inte stoppat in dem i sina nät, varför inbromsningen blev än kraftigare.

Proximion ansökte om rekonstruktion den 23 april med målet att göra om företaget från tillväxtinriktat till att kunna överleva med en omsättning runt 50 miljoner kronor.

Rekonstruktören lyckades under hösten få igenom ett ackord där fordringsägarna gick med på skriva av 90 procent av skulderna men det behövdes också cirka 20 miljoner kronor i nytt kapital.

– Det är jättesvårt när man hamnar i den här mellannivån, när det inte handlar om såddkapital eller hundra miljoner, säger Stefan Ekman.

Proximion har visserligen bevisat att det finns en marknad för dispersionskompenserad fiber men det som bidrog till att investerarna tvekade var frågan om det är golvet i en svacka vi ser nu eller om det fortsätter att gå ned?

De befintliga huvudägarna inklusive riskkapitalbolaget Verdane Capital lovade att ställa upp med 10 miljoner och ytterligare fem miljoner var säkrade men de sista fem gick inte att uppbringa varför konkursen blev ett faktum.

Konkursförvaltaren Mikael Kubus driver verksamheten vidare och hoppas hitta en köpare.

– Vi har en ganska bra orderstock och vi har en orderingång som ligger över break even.

Ännu har inget anbud gått ut men olika spekulanter har redan hört av sig.

– Jag hoppas såklart att verksamheten blir kvar i Sverige, äger Stefan Ekman.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus