JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 28 maj 2020 VECKA 22

Här är Ericssons smarta fönster


Inbyggda, genomskinliga antenner i vanliga fönster som förbättrar mobiltäckningen och inbyggda ir-sensorer i fönsterkarmen som gör fönstret till en internetuppkopplad pekskärm. Det är vad Ericsson visar upp i Las Vegas just nu.
Det är Ericssons forskningsprojekt "Windows of Opportunity" som är på turné och gjort ett nedslag på den stora nordamerikanska mobilmässan CTIA 2013 i Las Vegas.

Ericsson visade upp sina idéer första gången på mobilmässan i Barcelona i februari och väckte stor uppmärksamhet.

För att öka tillgängligheten i mobilnätet vill Ericsson göra vanliga fönster till en del av det mobila bredbandsnätet.

Med genomskinliga antenner i fönstren förstärks bredbandstäckningen inomhus och med antenner i fönstren på pendeltåg och i bussar ges resenärerna möjlighet till supersurf under resan.

Tanken bakom fönsterantennerna är att bereda marken för Internet of Things, när det inte bara är mobiltelefoner och datorer som ska kopplas upp mot Internet utan miljarder andra prylar som ska kommunicera med varandra över Internet.

Den andra fönsteridén som Ericsson visade upp på Las Vegas-mässan är hur man kan göra fönstret till en pekskärm genom att bygga in ir-sensorer i fönsterkarmar.

Blippar man med fingret på en punkt på glaset tänds lamporna, en annan punkt reglerar fläkten, sveper man med fingret från en punkt till en annan så sätts musiken på och sveper man åt andra hållet regleras volymen.

Man ska också kunna använda fönstret som en elektronisk skrivtavla som lagrar allt man skrivit och skickar det vidare över e-post.

Med det uppkopplade fönstret ser Ericssons strategichef Jan Hederén även andra möjligheter än att reglera lampor, persienner, värmesystemet, luftkonditioneringen och underhållning utan också att påverka energikonsumtionen.

Genom att bygga in transparenta solceller i fönstren blir de självförsörjande med el till de olika funktionerna och kan leverera överskottsel ut på det smarta elnätet. 

Ericsson har patenterat det som gått att patentera och räknar med att andra företag ska tillverka den nya antenntekniken på licens.

Se Jan Hederén visa hur fönsterantennen fungerar.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)