JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 28 maj 2020 VECKA 22

Under våren har Elsäkerhetsverket köpt in och testat ett antal led-lampor och USB-laddare från utomeuropeiska länder, produkter som visat sig vara undermåliga, i vissa fall även farliga att använda. Eftersom produkterna inte har någon Europeisk importör går det inte att stoppa försäljningen, något som Elsäkerhetsverket nu uppmanar EU-kommissionen att ta itu med.
– Det är farligt och ett växande problem att elektriska produkter från länder utanför EU säljs via internet under oreglerade former till konsumenter, säger Elisabet Falemo, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

De led-lampor som testades hade bristande eller inget skydd mot spänningsförande delar och var försedda med falsk CE-märkning. USB-laddaren uppfyllde inte något av de krav som Sverige och EU ställer när det gäller elektromagnetiska störningar.

– Ofta annonseras den här typen av produkter som CE-märkta eller anpassade till EU via en webbsida med svenskt utseende. Webbsidan är utformad på svenska och betalningen sker med svensk valuta. Därför förleds konsumenter att tro att produkten säljs av en svensk aktör och att den då uppfyller kraven som finns i Sverige och EU, säger Martin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Men eftersom det inte finns någon importör inom EU är Elsäkerhetsverket maktlöst. En europeisk importör hade fått ett försäljningsförbud och kan också tvingas återta redan sålda produkter.

Verkets generaldirektör, Elisabet Falemo, har därför skrivit till EU-kommissionen för att få hjälp. I väntan på att det händer något i Bryssel satsar  Elsäkerhetsverket på information till konsumenterna.

Dokumentet som skickats till EU-kommissionen finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)