JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 28 maj 2020 VECKA 22

Ericssonpucken rullas ut

Ericssons inomhusförstärkare Radio Dot, radiopucken, börjar nu rullas ut på försök hos större mobiloperatörer. Testra i Australien, Swisscom i Schweiz och Sydafrikanska MTN är tre pionjärer.
Ericsson lanserade Radio Dot-systemet i höstas och har under vintern arbetat med att sälja in det hos sina bästa kunder. I samband med mobilmässan i Barcelona gick Ericsson ut med uppgifter om vilka som nu testar radiopucken.

Radiopucken är inte större än att den ryms i en handflata och den väger bara 300 gram.

Den kan beskrivas som en liten antennenhet som placeras ut på strategiska ställen i kontorbyggnader för att förstärka mobilsignalerna ut till mobilnätet utomhus. Den har en integrerad lågbrusförstärkare för mottagning och en effektförstärkare för sändning. (Se den lilla pricken på väggen på bilden till höger).

En basstation kan hantera upp till 96 radiopuckar.

Kopplingen mellan radiopucken och basstationen sker via en så kallad Indoor Radio Unit, IRU, ett kort i basstationens 19-tumsrack som sköter kommunikationen mellan olika typer av radiohuvuden.

Varje IRU kan hantera upp till åtta radiopuckar eller andra antennenheter. Beroende på hur stor byggnaden är och hur den är utformad kan det behövas en eller flera IRU:er per våningsplan.

Australiens stora teleoperatör Telstra är en av Ericssons största kunder med stora investeringar i 3G- och LTE-näten. Nu utökar man samarbetet genom ett försök med Ericssons Radio Dot System.

Samma sak gör Ericsson och Swisscom, som också får tillgång till systemet under innan det släpps ut på marknaden på allvar.

I Schweiz har datatrafiken i mobilnäten fördubblats på ett år. Streamad video står för två tredjedelar av datatrafiken och kraven på att kunna surfa störningsfritt inomhus gör Ericssons antennförstärkare intressanta.

Sydafrikanska MTN, som håller på att bygga upp ett LTE-nät i Sydafrika, ska också lansera Ericssons Radio Dot Systems. Man börjar i Sydafrika men har sagt att man ska fortsätt att rulla ut systemet i alla 22 länder i Afrika och Mellanöstern som man är verksam i.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)