Fördel Rezence i laddningskriget
Rezence är det klatschiga varumärket för den trådlösa laddningsteknik som lanserats av den bara drygt ett år gamla organisationen A4WP. Nu har Dell som första stora pc-byggare anammat Rezence.1. WPC är äldst och har lyckats få varumärket Qi för sin magnetiska induktion att slå igenom. WPC har långt över hundra medlemmar, men intresset för Qi har svalnat något på sista tiden eftersom Qi har vissa begränsningar med låg effekt i laddningen och krav på att den pryl som ska laddas inte kan placeras hur som helst på laddplattan. Qi anpassades från början för mobiltelefoner och användes bland annat mycket av Nokia. ST Ericsson var ett av grundarföretagen.
2. PMA startades för att utrusta snabbmatsställen och kaffebarer som McDonalds och Starbucks med inbyggd, trådlös laddning i möblemanget. PMA:s teknik liknar Qi med induktiv laddning, men är ändå inte kompatibel. En av grundarna till PMA är Procter & Gamble.
3. Den tredje organisationen, A4WP, bildades för bara drygt ett år sedan av Qualcomm och Samsung och har växt blixtsnabbt. I dag har A4WP över 80 medlemsföretag. Intresset för A4WP-alliansen ökade dramatiskt när man i vintras lanserade varumärket Rezence med ett stiliserat Z som logotype.
Till skillnad från de övriga teknikerna bygger Rezence på magnetisk resonans med NFC-teknik, nearfield communication.
Poängen med Rezence är att den tekniken ger större flexibilitet hur prylarna placeras på laddplattan eller den på bordet markerade laddytan och att laddningen är kraftfullare och klarar även bärbara datorer och surfplattor, inte bara mobiltelefoner. Och kan dessutom ladda flera olika prylar samtidigt.
Laddningen sker vid 6,78 MHz och både datorer och mobiltelefoner kan samsas på den 210x140 millimeter stora laddytan. De kan till och med staplas på varandra utan problem.
Nyheten att Dell, världens tredje största pc-byggare, nu ansluter sig till A4WP ses som en stort steg framåt för A4WP i kampen om världsstandarden.
Man hoppas att namnet Rezence ska bli lika välkänt som Bluetooth och Wifi.
Till saken hör att både Samsung och Qualcomm, grundare av A4WP, också är med i WPC-alliansen. Samsung var dessutom en av grundarna till WPC. Även Intel är med i A4WP.
Elektroniktidningen har följt laddningskriget ända från början. Hitta alla artiklarna här.