JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28

Elbilsköpare måste få större koll

Alla som köper elbil måste veta mer om elsäkerhet annars finns risk för förödande konsekvenser i hemmen. Det visar en utredning som Elsäkerhetsverket gjort på uppdrag av regeringen.
– Allt fler människor skaffar elfordon av olika slag. Vår bedömning är därför att det är extra viktigt att rikta information till privatpersoner som ska köpa sitt första elfordon. Man behöver bland annat veta vilka risker man tar ställning till när man väljer fordon och hur man ska ladda sin nyinköpta elbil, säger Per Höjevik, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket och ansvarig för utredningen.

I och med att allt fler fordon drivs med el behövs det ett stort antal privata och offentliga laddningsstationer. Strömmen som används vid laddningen är högre än vad gemene man är van vid och laddningen sker under en längre tid.

– Det är mycket viktigt att hushållens elinstallationer klarar av den nya belastningen och att man försäkrar sig om att elanläggningen är anpassad för laddning, annars kan det finnas risker för överhettning och i värsta fall brand, säger Per Höjevik, som tillägger:

– EU-direktivet riktar sig enbart till publika laddningar och laddning över 3,7 kW. I hemmet kan du använda vilken metod som helst. I värsta fall använder man en kontakt som inte klarar av de höga strömmar som blir i fastighetens installation och där finns de största riskerna.

Elsäkerhetsverket utredning har utmynnat i rapporten ”Informationsbehov rörande elsäkerhet kring laddinfrastrukturen för elbilar. Rapporten sammanfattar de olika metoder och tekniker för laddning av elfordon som finns och redogör för det nationella och internationella standardiseringsläget. Den lämnar också förslag på fortsatta informationsinsatser.

Här kan du läsa rapporten (pdf-länk).
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)