JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nominerad till inbyggnadspriset

Suleyman MalkiNominerad till inbyggnadspriset

Ingen annan läser så många kroppsvärden bara genom att belysa huden. Suleiman Malki på Comoray AB kommersialiserar forskningsresultat från Lunds universitet och är ett av de företag som tävlar om de utmärkelser för enastående inbyggda system som konferensen ECS delar ut i november.
Apples smartklocka använder en ir-sensor mot huden för kunna mäta kroppsvärden. Comoray från Lund har en billigare lösning – ljussensorer och en lite smartare bildanalys.

Tekniken fungerar även med mobilens inbyggda kamera, vilket HTC demonstrerade på MWC-mässan i februari – jo, det var Comrays mjukvara som HTC använde – 100 kbyte kompilerad C-kod.

Comoray utvecklar ett eget smartarmband med sensorn. Det ger bättre kvalitet och orsakar mindre bekymmer med kalibrering – för att tekniken skulle fungera som app skulle varje mobiltelefonmodell behöva kalibreras.

Målgruppen är inte sjukvården, utan privatpersoner. Därmed slipper man bekymmer med medicinsk certifiering.

Tekniken mäter puls, syreinnehåll, blodtryck, ph-värde, och andning. Allt genom att  belysa huden med olika färger och spela in det man får tillbaka under 12 sekunder.

Comoray tävlar om inbyggnadspriset i företagsklassen. Det gör även Trimble som ställer upp i tävlingen med sin panoramakamera V10. Den ger en snabb och noggrann 3D-kartläggning där den ställs upp av till exempel en arkitekt som projekterar, eller en polisman som dokumenterar en olycksplats.

Du kan ta mått i efterhand med centimeternoggrannhet på panoramafotot. Den precisionen är Trimble ensamt om. Men så är också  hårdvaran imponerande: sju i.MX-processorer sitter i burken och tuggar på data från kompass, accelerometrar, gyron, tiltsensorer och sist men inte minst tolv stycken synkroniserade och kalibrerade femmegapixelkameror.

Övriga nominerade i företagsklassen

Sensmaster och Free2move bygger trådlösa sensornät i byggnader för att detektera fuktskador innan de blir allvarliga. LDIB (Leakage detection in building) kallas produkten. En molntjänst som analyserar data ingår i tjänsten.

Kontigo har med hjälp av Prevas tagit fram TripleA, som dokumenterar alkoholkonsumtionen hos nyktra alkoholister. Utmaningen är psykologisk – att få alkoholisterna att inte ljuga för sig själva och andra om att de slutat dricka. Lösningen är teknisk – på slumpmässiga tider uppmanas patienten att fotografera sig med sin smartphone samtidigt som hen blåser i en alkomätare. Värdena skickas automatiskt till en databas.

En tillämpning kan vara att ge en alkoholist vårdnad om sina barn mot att hen på detta sätt dokumenterar att hen håller sig nykter. Och det finns många fler tillämpningar. Det är stor skillnad inom både vård och forskning mellan att patienten fyller i en enkät om sin konsumtion och att den faktiskt dokumenteras. Exempelvis behöver man färre försökspersoner i studier eftersom man inte längre måste kompensera sig statistiskt mot möjliga felaktiga uppgifter från försökspersonerna.

Bland de nominerade i studentklassen hittar vi Spectraflag från Daniel Sträng på Högskolan i Halmstad som redan producerat 20 exemplar av sin ”digitala orienteringsflagga”.

Daniel Sträng
Daniel Sträng
Den är till för utomhuslek. Daniel Sträng är själv airsoftspelare sedan 15 år och insåg vilka roliga lekar man skulle kunna leka genom att beströ terrängen med intelligenta noder med rfid-läsare och tryckknappar  som pratar trådlöst med varandra. Man tävlar i lag som enligt olika spelregler konkurrerar om att registrera sin fysiska närvaro vid noderna genom att trycka på en knapp eller beröra den med en rfid-bricka. Daniel Strängs storebror har utvecklat mjukvaran.

Övriga nominerade i studentklassen

Coymo från Högskolan i Halmstad placerar ut accelerometrar på kroppen för att hjälpa patienter göra sjukgymnastik. När sjukgymnasten tycker att patienten gör en rörelse korrekt, lagras accelerometrarnas inspelade värden och används sedan som facit – patienten får se procentsiffror som anger överensstämmelsen.

Swiftsense wardrobe – ett tredje bidrag från Högskolan i Halmstad – har konstruerat elektroniska hjälpmedel för rocksluskar. När du är först i kön till garderoben identifierar du sig med ditt tumavtryck – och galgen med din rock börjar lysa.

Nils Brynedal på Mälardalens högskola har gjort en säkerhetskritisk implementering av rymdteknikprotokollet SPA (Space Plug and Play Architecture) över fordonsdatanätet Can. Implementeringen är gjord i programspråket Ada.

Oscar Edvardsson på Chalmers har utvecklat mätutrustning som övervakar hur nyfödda får hjälp med andningen, något som mellan 3 och 6 procent av de små liven behöver.

Inbyggnadspriserna delas ut på middagen som hålls mellan dag ett och två på konferensen ECS (Embedded Conference Scandinavia)i Kista den fjärde och femte november.
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)