JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 23 februari 2020 VECKA 08
Linköpingsföretaget Cybaero, som utvecklar och tillverkar obemannade helikoptrar, har fått avslag på sin ansökan om att exportera civila helikoptersystem till kinesiska Avic. Företaget planerar att ansöka ytterligare en gång.
I somras skrev Cybaero ett ramavtal med Avic om leverans av minst 70 helikoptersystem, varav minst 20 system under de första tre åren och minst 50 system under de följande fem åren.

De svenska helikoptersystemen ska användas för civila uppdrag, exempelvis inspektion av kraftlinjer, övervakning av miljötillstånd, inspektion av dagbrott och dylikt.

– Vår ursprungliga ansökan om exporttillstånd avsåg samtliga 70 system, men i kompletteringen som sändes in i september sökte vi enbart för de 20 första. Detta eftersom ISP (Inspektionen för strategiska produkter) endast kan ge tillstånd för maximalt två år i taget. Detta förfarande, med en initial exportansökan och sedan en kompletterande bedömer vi kan ha skapat en otydlighet som medfört att ISP inte beviljat tillstånd, säger Cybaeros vd Mikael Hult i ett pressmeddelande från företaget.

Cybaero för nu samtal med ISP. Baserat på dessa kommer företaget att lämna en ny ansökan i denna vecka med en tydligare redogörelse kring ramavtalet, systemens produktion och användning.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)