JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storstädning i svenskt antennbolag

Storstädning i svenskt antennbolag

Kistaföretaget Advanced Stabilized Technologies Group, ASTG, som arbetar med antennlösningar, har hamnat i djup kris. För en dryg vecka sedan avsattes styrelsen. Igår gick företagets nyvalda tillförordnade vd Andreas Adelgren ut med ett öppet brev med svidande kritik mot företagets tidigare ledning.
Efter en dryg veckas intensivt arbete kan den nyvalda styrelsen –  Nils Eriksson, Olov Widigsson och Andreas Adelgren – konstatera att ingen av dem någonsin tidigare sett något liknande.

I ett öppet brev till aktieägarna skriver Andreas Adelgren bland annat ”Hur det kunnat gå så här långt utan att någon/några dragit i handbromsen långt tidigare är för oss en gåta. Jag väljer personligen att om inte tro, så ändå hoppas att orsaken till vanskötseln är okunskap och inte ett medvetet upplägg. Dock kan jag inte tumma på att en styrelses uppgift är och förblir att ALLTID värna Bolagets och aktieägarnas intressen, före sina egna privata. Denna styrelse, till skillnad från den avgående, anser att samtliga aktieägare har rätt till att alltid få adekvat information.”

I brevet kan man utläsa att den nya styrelsen försöker rädda ett sjunkande skepp med last värd att rädda, men tiden är knapp. Tonen i brevet är överlag konkret, men tidvis mycket irriterad. Här står bland annat. ”Att kalla ett litet NGM-noterat företag med ett börsvärde på idag cirka 20 miljoner för en koncern, tycker vi är trams. Fina titlar och benämningar passar sig inte utan Bolagets produkter, kunder (tänker närmast på israeliska IAI ) och duktiga tekniker är bra nog!”

Samtidigt finns det ljusglimtar. Dotterbolaget  C2SAT, som utvecklar 4-axliga stabiliserade satellitkommunikationsantenner, har tidigare levererat två antennprototyper till IAI, Israel Aerospace Industries. Nu kommer företagsledningen att jobba hårt för att säkra serieleveranserna till det företaget. Likaså ska man ta kontakter med spanska Indra, dit C2SAT har levererat antennlösningar.

För att gå vidare behövs dock likvida medel. Dels genom lån/aktieägartillskott om 10 miljoner kronor, dels genom att reglera moderbolaget Exeotech Invests skuld till ASTG som uppgår till cirka 6,2 miljoner kronor. Exeotech Invests avregistrerades igår, ledningen Fredrik Nygren och Henrik Von Essen utgjord tills för en dryg vecka sedan ASTG:s styrelse.

I ASTG ingår de helägda dotterbolagen C2SAT Communications, C2SAT Communications Technology, C2SAT Asia Pacific samt AIMS som utvecklar avancerade tröghetssensorsystem (IMU) för mätning av rörelser i tre dimensioner.

Här kan du läsa det öppna brevet i sin helhet (länk).
 .

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)