JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinesiskt AI-chip för moln inom 18 månader

Kineiska Cambricon Technologies ska släppa neuronnätsprocessorer för molntillämpningar byggt av TSMC i 16 nm.

MLU200 och MLU100 ska processorna heta. Den förstnämnda programmerar neuronnät och den andra använder neuronnät, också känt som träning respektive inferensdragning – machine learning och ”machine doing”.

”MLU” står gissingsvis för Machine Learning Unit. 

Planerna presenterades nyligen i Peking av företagets vd Chen Tianshi. Han tror att hans företag kommer att knipa 30 procent av den kinesiska marknaden och en miljard enheter globalt kommer att innehålla smarta chips från Cambricon om tre år.

Andra AI-chips från  Cambricon kan komma att tillverkas i 7 eller 5 nm. 

Företaget har sedan tidigare ytterligare fyra familjer AI-chips: 1H8 för datorseende i lågeffekt, 1H16 för generella tillämpningar, 1M för självkörande fordon och 1A för mobila enheter.

Den sistnämnda utgör den kärna som kallas NPU (neural processing unit) i Huaweis smarta mobilprocessor Kirin 970, som använder en hybridarkitektur för AI bestående av såväl CPU, GPU, ISP/DSP som NPU det vill säga att neuronnätsalgoritmerna kompileras till att köras på någon av alla dessa kärnor eller flera av dem parallellt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)