JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

USA:s konkurrensmyndighet FTC vinner en tvist mot Qualcomm i norra Kalifornien. Qualcomms existerande avtal kan komma att rivas upp och företaget får inte längre utnyttja vissa strategier i handel med patent. Domaren Lucy Koh lät sig inte påverkas av regeringens försök att rädda Qualcomm.

Domaren Lucy Koh slår fast att Qualcomm brutit mot konkurrensregler. Qualcomm har lovat att licensera ut patent på mobilstandarder på ett ”rättvist, rimligt och ickediskriminerande” sätt (Frand) och det tycker Lucy Koh inte att företaget har gjort.

Qualcomm har vägrat licensera konkurrerande modemkretstillverkare vilket Lucy Koh anser är diskriminering. 

Dessutom har Qualcomm vägrat sälja kretsar till företag innan det finns ett patentlicensavtal på plats. På det viset får man inte koppla samma två olika affärer, tycker Lucy Koh. I alla fall inte om man lovat att vara Frand.

– Qualcomms licensieringspraxis har under flera år strypt konkurrensen inom CDMA- och premium LTE-modem, till skada för konkurrenter, OEM:er och slutkonsumenter, skriver Lucy Koh i domen.

Rättvisans representanter kommer att under de kommande sju åren att bläddra i Qualcomms böcker för att säkerställa att företaget inte bryter mot domens anvisningar. Qualcomm kan också tvingas göra om tidigare förhandlingar.

Företaget får hädanefter inte teckna exklusiva avtal kring modemkretsar. Det blir också strängt förbjudet för Qualcomm att hindra sina kunder från att skvallra för myndigheter. 

Rättegången fick senast uppmärksamhet i början av maj när Donald Trumps regering försökte påverka Lucy Koh att vara mild mot Qualcomm för att inte störa 5G-utvecklingen

Praxis för hur patent i mobilvärlden får användas befinner sig just nu i gungning. Man kan se det som en kamp mellan de som äger mobilpatent och de som tillverkar mobilteknik. 

Denna dom är en seger för tillverkarna. De gillar inte dagens ordning att teckna licenser för mobiltelefoner, uppkopplade bilar och andra slutprodukter. Om det som licenserades var en modemkrets eller en IP-kärna, så skulle licensavgiften gissningsvis bli lägre.

Det som kommer att hända nu är att mobilkretstillverkare kommer att höra av sig till Qualcomm och be om att få teckna licensen. Och Qualcomm kan inte längre tacka nej.

Eller  så kommer Qualcomm att hitta ett sätt att överklaga, och tvisten kommer att fortsätta. Åtalet väcktes 2017.

Källa: Fosspatents

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus