JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GE Healthcare köper svenska Prismatic Sensors

Prismatic Sensors utvecklar en datortomograf vars detektor räknar varje foton. Det gör att bildkvaliteten kan förbättras rejält, utan höjd stråldos. Nu köper General Electric Healthcare, som tillhör världsledarna inom datortomografi, det svenska företaget.

Under många år har forskare på KTH, men också Linköpings universitet, utvecklat världens mest avancerade detektor för datortomografi. År 2012 bildades Prismatic Sensors av individerna runt den forskningen.

Mats Danielsson framför datortomografen.

En centralfigur i företaget är Mats Danielsson, vd för Prismatic Sensors och tillika professor i fysik på KTH. Han har sedan tidigare erfarenhet av att ta forskning från labb till sjukhus. År 2000 startade han Mamea Imaging för att utveckla en detektor som klarar sänkt stråldos vid mammografi. Fem år efter start köpte Sectra loss systemet och år 2011 såldes tekniken vidare till nederländska Philips. Numera räddar maskinen dagligen kvinnoliv i sitt arbete på sjukhus världen över.

Precis som i mammografifallet är nyckelingrediensen i Prismatic Sensors teknik en detektor som räknar varje foton. En unik detalj i den svenska tekniken är att detektorerna som används är gjorda i kisel. Alla konkurrenter, däribland Siemens, utvecklar detektorer i kadmium-zink-tellurid.

– Vår forskning visar att kisel är den bästa lösningen för fotonräknande datortomografer för att uppfylla kliniska krav. Kisel är det absolut renaste materialet som kan användas för att tillverka detektorer, säger Mats Danielsson i ett pressmeddelande.

Han menar att alternativa material – även kadmiumbaserade – på sikt kommer att begränsas som material för detektering av röntgen på grund av ofullkomliga kristallstruktur och föroreningar. Kadmium är dessutom en giftig metallen.

– Kiselbaserade detektorer ger överlägsen spektral upplösning, utan att kompromissa med räkningshastigheten eller rumslig upplösning, påpekar Mats Danielsson.

Prismatic Sensors har samarbetat med GE Healthcare under en längre tid, och GE har haft en minoritetsandel i det svenska företaget sedan 2017. Nu ska nästa steg tas i och med att de två blir ett. Siktet är ställt på att få ut fotonräknande datortomograf på marknaden.

Den nya tekniken tros ha potential att skapa en helt ny standard för vård inom onkologi, kardiologi, neurologi och många andra kliniska CT-tillämpningar.

Den aktuella affären väntas vara helt klar senast januari 2021.

Inga villkor för transaktionen avslöjas. Bolaget värderades dock tidigare i höstas till 760 miljoner kronor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)