JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Italien får nästa gigafabrik

Italien får nästa europeiska battericellfabrik. 45 GWh blir kapaciteten och återigen hittar vi svensken Lars Carlström som vd – han har gått vidare från samma jobb på Britishvolt.

”Italvolt” heter projektet på mönster efter ”Northvolt” och ”Britishvolt”. Vd är svensken Lars Carlström. Senast var han med och sparkade igång motsvarande projekt i Storbritannien, Britishvolt.

Elektroniktidningen råkade snubbla över nyheten innan den blivit offentlig.

– Jag kommer att lansera detta sent nästa vecka eller veckan därpå, säger Lars Carlström.

Enligt preliminära uppgifer utvärderas tre orter för lokaliseringen av den italienska fabriken. Den kommer att kräva 100 hektar. 20 000 kvadratmeter ägnas åt en forsknings- och utvecklingsavdelning.

Här är de etablerade och planerade battericellfabriker i Europa som Italvolt kommer att göra sällskap med. Den totala planerade kapaciteten om vi adderar Italvolt är 645 GWh. KÄLLA: Roland Zenn

Italvolt kalkylerar med att etableringen kommer att resultera i 15 000 nya jobb totalt, varav 4 000 industriarbetstillfällen.

Energin till anläggningen ska uteslutande vara ”grön”. Det är en viktig parameter eftersom batterifabriker slukar mycket ström.

– Den nya gröna industrialiseringen går vidare. Vi lever just nu i en värld så full av möjligheter att ingen idag levande person har upplevt något liknande, säger Lars Carlström.

Italien är ett av de länder som EU:s elektrifieringsorgan EIT Innoenergy försökt ta hänsyn till när det letat efter etableringsorter. Italien var den sjunde största fordonstillverkaren i Europa under 2019, med Fiat som främsta representant.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)